Odgovorno s hrano

Slovenski zajtrk po kraško

Dodano: 2013-12-04 09:26:27
Gospa Vilma je navdušila s svojo pripovedjo
V petek, 15. 11. 2013, smo tudi na OŠ Komen že tretjič obeležili Dan slovenske hrane. V šoli smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk, spoznali pa smo tudi zajtk naših starih staršev.

Oj, kofek ti, oj kofek 

Oj, kofek ti, oj kofek

sladki kofek ti,

ti žalost nam preženeš,

žalost in skrbi.

Oj, kofek ti, oj kofek

sladki kofek ti.

Ti žalost nam preženeš,

žalost in skrbi.

 

V petek, 15. 11. 2013, smo tudi na OŠ Komen že tretjič obeležili Dan slovenske hrane. V šoli smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Vsi učenci do 5. razreda smo se po 1. šolski uri zbrali v avli.

Obiskala nas je Lucijina nona Vilma Godnič. Povedala nam je, kaj so v starih časih jedli za zajtrk. Zajtrku so rekli fruštek, običajno so jedli »kafe« in kruh. Z mamo sta enkrat na teden spekli črn kruh, včasih so nanj namazali marmelado. Pili so ječmenovo kavo. Ječmen so najprej prepražili v brštulinu in ga nato v mlinčku zmleli.

Ko so dečki šli v šolo, so dali malico v žep, deklice pa v torbice, narejene iz blaga. Učenci v šoli niso dobili malice, ampak so v odmoru pili le čaj.

Po predstavitvi so Lucija, Gabrijel in njuna nona zapeli pesem Oj, kofek ti, oj kofek.

Pojedli smo med, maslo in kruh, popili toplo mleko ter se posladkali z jabolki. Pridne kuharice in kuhar so nam pripravili tudi različne namaze z medom, za kosilo pa je bila domača ječmenka. V avli smo si ogledali tudi razstavo plakatov, panjskih končnic in izdelkov iz medu in čebeljega voska. Videli smo tudi pravo čebelarsko opremo, ki jo uporabljajo tudi naši učenci čebelarji in mentor čebelar Robi.

Počutili smo se kot včasih. Bilo je zelo lepo.

 

Zapisale učenke 3. a razreda: Tia Turk, Ana Gustinčič, Lucija Godnič in učiteljica Mirjana Trampuž Luin

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL