Odgovorno s hrano

NA EKOKVIZU ZMAGALI UČENCI OŠ I MURSKA SOBOTA

Dodano: 2014-04-25 13:04:57
V petek, 11. aprila 2014 se je z državnim tekmovanjem na OŠ Šturje v Ajdovščini zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v ekoznanju, na katerem se je pomerilo 4.065 osnovnošolcev iz 158 osnovnih šol. Zmagala je ekipa OŠ I Murska Sobota.

Drugo mesto je zasedla ekipa OŠ Toneta Čufarja Ljubljana, tretje pa ekipa OŠ Dušana Bordona Semedela Koper. Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je soorganizator Ekokviza že šesto leto podelil donacije za ekonaložbe v skupni višini 6.000 evrov. 
Tričlanske ekipe so sestavljali šestošolci, sedmošolci in osmošolci. Obravnavali so različne teme s področja podnebnih sprememb, razdeljene na tri sklope: vremenska napoved, biosfera in varstvo narave ter prehrana. Celotno učno gradivo je bilo objavljeno na spletni strani http://eko.telekom.si, kjer so učenci lahko odgovarjali na vprašanja za vajo. 7. marca so se ekipe pomerile v Ekokvizu na šolskih tekmovanjih. Vprašanja, ki so učencem delala največ preglavic, so se nanašala na Biosfero in varstvo narave.  Med  štirimi naštetimi rastlinami so morali pravilno izbrati, katera ne sodi med kserofitne rastline. Kar 1058-krat so odgovorili napačno.  Pri vprašanju podnebnih sprememb, se je največkrat zalomilo pri vrsti ozona, ki nastane kot posledica izpušnih plinov v mestih. Napačno so odgovorili 993-krat. Pri prehrani pa so ekipe 1070-krat napačno izbrale odgovor na vprašanje: kaj pomeni beseda  vegetarijanstvo, ki izhaja iz latinske besede vegus in   pomeni zdrav in čil. Na izbiro so imeli štiri možne odgovore med katerimi je bil tudi rastlinski oz. naraven, in  je bil zavajajoč.

Na državnem tekmovanju je dvanajst najboljših ekip najprej v polfinalnem delu odgovarjalo na 30 vprašanj prek računalnika. V pisnem delu so ekipe največkrat napačno odgovorile na vprašanje o podnebnih spremembah. Vprašanje,ki so ga morali odgovoriti z da/ne je bila trditev, da se največ puščav nahaja ob ekvatorju, je sedem ekip odgovorilo napačno. Pravilni odgovor se je glasil, da se največ puščav ne nahaja ob ekvatorju.  

Rezultati po pisnem delu tekmovanja.

29  OKAPI - OŠ Dušana Bordona Semedela Koper
2 29 GROSELJ - OŠ Toneta Čufarja Ljubljana
3 27 VARUHINARAVE -OŠ I Murska Sobota
4 26 SHELLINC - OŠ Šturje Ajdovščina
5 26 ZELENEFACE - OŠ I Murska Sobota
6 26 MOZGANCKI - OŠ Železniki
7 26 EKOBIOTRIO  - OŠ Dob
8 25 EKOFRIKI - OŠ Milana Majcna Šentjanž
9 25 FLORJANI - OŠ Vuzenica
10 25 TRIJE PAMETNI - III. OŠ Celje
11 25 SEGOJA - OŠ Lovrenc na Pohorju
12  19 FOKSYKIE - OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice

Ustni del tekmovanja je potekal v živo na odru, kjer so se vse ekipe pomerile med seboj v odgovarjanju na vprašanja v igri »hitri prsti«. Vprašanja so bila daljša in so se odkrivala postopoma, tako da je ekipa, ki se je prva prijavila tudi odgovorila. V primeru, da je bil odgovor napačen, je imela možnost druga ekipa odgovarjati na isto vprašanje. V finale sta se uvrstili dve najboljši ekipi, ki sta izmenično odgovarjali na najbolj zahtevna vprašanja. Vsaka ekipa je imela veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

  
Končni rezultat tekmovanja:
1.  ZELENE FACE - OŠ I Murska Sobota
2.  GROSELJ - OŠ Toneta Čufarja Ljubljana
3.  OKAPI - OŠ Dušana Bordona Semedela Koper
4.  VARUHI NARAVE - OŠ I Murska Sobota
5.  SHELLINC- OŠ Šturje
6.  EKOFRIKI - OŠ Milana Majcna Šentjanž
7.  MOZGANCKI - OŠ Železniki
8.  EKOBIOTRIO - OŠ Dob
9.  FLORJANI - OŠ Vuzenica
10. SEGOJA - OŠ Lovrenc na Pohorju
11.TRIJE PAMETNI - III. OŠ Celje
12. FOKSYKE - OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice

Soorganizator Ekokviza, Telekom Slovenije, ki že šesto leto omogoča organizacijo in izvedbo Ekokviza prek spleta, je zmagovalnim šolam tudi letos namenil ekodonacije v skupni vrednosti 6.000 evrov, ki jih bodo namenile naložbam, s katerimi bodo še bolj prijazne do okolja. Ekodonacije v obliki vrednostnih čekov je prejelo prvih pet ekip.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL