Odgovorno s hrano

EKO DAN NA OŠ ANTONA MARTINA SLOMŠKA VRHNIKA

Dodano: 2014-04-28 08:09:09
V četrtek, 17. 4. 2014, smo imeli učenci OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika pouk z ekološkimi vsebinami. Nekateri učenci so urejali šolsko okolico, drugi pa so imeli različne eko delavnice.

Učenci 1. razreda so spoznavali fosile in ugotavljali spreminjanje snovi. Učiteljica jih je pohvalila, saj so bili zelo pridni. Učenci 2. razreda so izdelovali piktograme za šolsko igrišče, mlako, hotel za žuželke in arboretum, s katerimi bodo opozorili obiskovalce, naj varujejo in spoštujejo okolico naše šole. Filtrirali so tudi odpadno kalno vodo. Učenci 3. razreda so barvali šestkotnik na svoji terasi, igrali različne igre, kot je npr. eko kviz. Spekli so tudi okusen ajdov kruh. Učenci 4. razreda so spekli krompirjevo torto z jabolki, ki je bila kljub težavam pri peki odlična. Učenci 5. razredov so izdelovali zmaje, ki so jih kasneje preizkusili na šolskem igrišču.  Nekateri učenci 6. razredov so najprej pulili plevel s šolskega vrta in šolskega skalnjaka, nekateri pa so vadili vodenje po arboretumu. 7. razred je urejal šolski arboretum. Obrezali so poškodovana drevesa, naredili tablice za drevesa in zelišča na vrtu. Izdelovali so tudi hotel za žuželke, narejen iz lubja in trave. Učenci 8. razredov so ponovili vsebine prve pomoči, nato pa oživljali »Ančko«,  a je žal niso spravili k zavesti. Najstarejši učenci naše šole so imeli najprej predavanje o avtomobilih, nato pa matematiko, kjer so računali, kakšna je verjetnost, da bi naslednji dan padal dež. »Najmočnejši in najstarejši« učenci so po končanem pouku odšli v šolski arboretum, kjer so izkopali luknje in vanje posadili nova drevesa. Po končanih delavnicah in delu v okolici šole je sledila čistilna akcija. Učenci so se razporedili po različnih lokacijah, kjer so pobrali smeti. Bili so zelo uspešni, saj so nabrali veliko odpadkov.  

Ob 14. uri je sledila otvoritev naše nove učilnice na prostem. Najprej nam je pevski zbor zapel eko himno, sledil je prerez traku in govor ravnateljice, nato pa so nas učenci, ki so se usposabljali za turistične vodnike, povabili na vodenje po arboretumu. Drevesa, ki smo jih spoznali, so: črni bor, glog, puhasta breza, tisa, okrasna jablana, himalajski bor, tulipanovec, mamutovec, srebrna smreka … Kanadsko čugo, ki jo je uničil žled, in bukev so posadili fantje 9. razredov in se s tem zapisali v zgodovino šole. Med vodenjem smo lahko reševali tudi interaktivne določevalne ključe, s katerimi smo ugotovili, pod katerim drevesom stojimo. Ves dan so učenci iz krožka eko vrt in izbirnega predmeta kmetijstvo prodajali sadike paradižnika in paprike, ki so jih vzgojili sami. Denar smo zbirali za šolski sklad.

 Dan je bil odličen, saj vemo, da smo naredili veliko dobrega za šolo in okolico ter ugled naše šole.

 Zapisal: Anja Molek, učenka 9. b

OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL