Odgovorno s hrano

URBANSCAPE - REŠITVE ZA ZELENE POVRŠINE

Dodano: 2014-10-13 13:04:17
Zelene kocke so inovativni izdelek, ki omogočajo hiter razvoj koreninskega sistema. Rok za oddajo prijavnico v pilotni projekt je 31. oktober 2014. Prvih sto prijavljenih ustanov bo prejelo paket zelenih kock.

Urbanscape – Rešitve za zelene površine

Urbanscape je krovno ime za novo generacijo inovativnih izdelkov zelenega programa podjetja Knauf Insulation iz Škofje Loke, ki že več kot desetletje razvija nove medije za rast rastlin.

Izdelki Urbanscape so izdelani iz naravnih, mineralnih vlaken, večinoma iz lokalno pridobljenih kamnin, kot so dolomit, diabaz in bazalt. Zaradi svoje sestave in lastnosti omogočajo optimalne pogoje za rast rastlin, zmanjšujejo potrebo po zalivanju, stimulirajo rast, izboljšujejo zračno-vodni režim tal in omogočajo hiter razvoj koreninskega sistema. Mineralna vlakna so okolju prijazna, biorazgradljiva in ne vsebujejo nobenih dodatkov ali kemičnih veziv. Poleg vrtnarjev jih bodo koristno uporabljali tudi sadjarji, kmetijski pridelovalci ter vsi, ki skrbijo za urejanje zelenih talnih ali strešnih površin v našem okolju.

Celostni in izboljšani oskrbi rastlin so namenjene tudi ZELENE KOCKE (Green Cubes). Te odlično zadržujejo vlago in raztopljena hranila, ki jih iz vode črpajo rastline, zaradi česar omogočajo lažje in bolj kakovostno vzdrževanje rastlin v lončnicah, posodovkah, koritih ali na dvignjenih gredicah. Izjemno koristne bodo tudi pri zasipavanju sadilnih jam za grmovnice in drevesa, ki se bodo hitreje ukoreninila, uporabili pa jih boste tudi na šolskih vrtovih, kjer gojite zelišča, začimbnice, cvetice, okrasne rastline ali zelenjavo, pri čemer boste potrebovali tudi manj vode in zemlje.

Podjetje Knauf Insulation bo za prvih sto prijavljenih ustanov pripravil paket zelenih kock, ki jih boste lahko preizkusili v projektu Šolska VRTilnica. Od februarja do aprila 2015 boste spremljali razvoj rastlin v lončku z zelenimi kockami in v lončku brez zelenih kock, pri tem pa primerjali tudi količine vode, potrebne za njihovo zalivanje.

Navodila za izvedbo pilotnega projekta Zelene kocke boste prejeli skupaj z zelenimi kockami, ki vam jih bomo posredovali v začetku  januarja 2015 na podlagi izpolnjene prijavnice.

Izpolnjeno PRIJAVNICO pošljite na elektronski naslov info@ekosola.si  do 31. oktobra 2014.

 

Pilotni projekt je omogočil: 
  

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL