Odgovorno s hrano

V POSTOJNI JE POTEKALO PRVO POGOZDOVANJE PO FEBRUARSKEM ŽLEDU

Dodano: 2014-10-29 12:35:42
v soboto, 25. oktobra 2014 smo skupaj z otroci in starši Vrtca Postojna, Zavodom za gozdove, Družbo Henkel in Drevesnico Štivan v Matenji vas pri Postojni pogozdovali drevesne vrste bukve, smreke, javorja in hrasta

Eno drevo, ki ga boš kot posameznik posadil, seveda ni dovolj,
a pomen vseh naših dejanj skupaj
združena sila vseh nas mora premagati zagate,
v katere nas je pripeljalo naše ravnanje……

V soboto 25. oktobra 2014 smo skupaj z otroci in starši Vrtca Postojna in strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije izvedli prvo pogozdovanje po februarskem žledu, ki je naredil največ škode ravno na področju Postojne. V Prestranku pri Postojni smo obnovili gozd s tisoč drevesnim sadikami bukve, smreke, javorja in hrasta. Vrtčevski otroci so skupaj starši v gozdičku, ki ga je žledolom skoraj povsem opustošil, simbolično posadili 1000 sadik dreves.

To je bil pomemben dan za naše gozdove, saj je bila to prva tovrstna akcija pogozdovanja po katastrofi.  Akcija, ki smo jo poimenovali - »Vrnimo lepoto našim gozdovom, ki so jo imeli pred žledom«, je bila izvedljiva samo s pomočjo otrok in staršev Vrtca Postojna, župana MO Postojna, družbe Henkel in Merkator, pod skrbnim nadzorom strokovnjakov iz Zavoda za gozdove Slovenije, Enota Postojna.

Gozdiček pri Drevesnici Štivan je bil pred žledolomom običajen smrekov gozdiček, trenutno pa le golosek. Otroci z družinami so s sajenjem drevesc dali svoj prispevek k obnovi gozda, hkrati so skozi didaktične igre so spoznavali delovanja gozda in vzgojo sadik.

Ob prijetnih zvokih otroškega petja v spremstvu vseh ostalih, ki nas je bilo skoraj 200, smo posadili 1000 dreves. Pravijo, da rastline lepše rastejo če se z njimi pogovarjamo, kako lepo bodo rasla naša drevesa ob tako prijetnem zvoku, bomo videli čez leto ali dve.

 

 

            

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL