Odgovorno s hrano

JESENSKO SREČANJE KOORDINATORJEV SREDNJIH ŠOL

Dodano: 2014-12-02 13:07:08
13. novembra 2014 je ŠC PET gostil koordinatorje srednjih šol. Srečanja se je udeležilo 35 koordinatorjev in dijakov iz 12 srednjih šol.

Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi načrtov vrtov in kodeksa obnašanja na ŠC PET. Mentor Rajko Bošnjak je v predstavitvi prikazal, kako so dijaki soustvarjali šolski vrt, ki je nastal prostovoljno, iz čistega veselja, kjer so imeli sodelujoči pri ustvarjanju svobodo.  Za ponazoritev je uvodoma predstavil povezavo med dijaki in vrtovi, ki imajo  kar nekaj skupnih lastnosti, in te so:
- vsi dijaki in dijakinje so pomembni, tako kot so pomembne vse rastline na vrtcu
- vsi dijaki in dijakinje so dragoceni, tako kot so dragocene rastline na vrtu
- vsak dijak, vsaka dijakinja ima svoje poslanstvo, ki ga mora izražati, kot ima vsaka rastlina
- vse mora delovati v skladju – človek in narava
- delo na vrtu je prostovoljno in brez denarja

Nov pristop v izobraževanju  se je  izkazal kot pravi pristop na pravi način, ker so se dijaki odzvali in pokazali, da niso del narave, ampak so narava in skupaj z mentorjem so soustvarjali šolske vrtove, ki jih vključujejo v vsakodnevno izobraževanje. Skozi vrednote, kjer je pomembnem spoštljiv odnos do posameznika, ljudi, živali in narave nasploh, so dokazali, da se ne borijo proti sebi, vendar se zavzemajo za lepoto in boljši svet. Pokazali so, da delo lahko poteka iz čistega veselja, ker sebi in drugim podarjajo svobodo, razmišljajo pozitivno in se pogovarjajo. Mobilniki so  v času dela na vrtu počakali na posebnem prostoru. 

Šolski vrtovi na ŠC PET so dokaz, da so dijaki ob podpori mentorja, ki jih je spodbudil na pravi način, jih podprl na njihovi poti, dokazali, da so motivirani in pripravljeni sodelovati.

V nadaljevanju je Semenarna Ljubljana predstavila  prednosti avtohtonim in udomačenih sort, ki so prilagojene našim slovenskim razmeram, okusu in so uveljavljene v slovenski kulinariki.  Avtohtone ali domače sorte semena so nastale iz izvornega semena, ki ni bila načrtno žlahtnjena ter se prideluje, vzdržuje in razmnožuje v Sloveniji . Domače sorte semen so čebula belokranjka, tera, ptujska rdeča, česen ptujski jesenski, ptujski spomladanski fižol korenje ljubljansko rumeno motovilec žličar in ljubljanski paradižnik val, repa kranjska podolgovata in okrogla, solata leda, in bistra, zelje ljubljansko in varaždinsko. Udomačena ali tradicionalna sorta je sorta semena tujega porekla, ki je dobro prilagojena na slovenske pridelovalne razmere in se vzdržuje ter prideluje v Sloveniji.  Udomačene sorte semen so koleraba rumena maslena, paprika botinska rumena, sivrija, soroksari, paradižnik novosadski jabučar, solata dalmatinska ledenka, unicum in posavka. Vse poskuse opravljajo v Poskusno selekcijskem centru na Ptuju, ker med rastjo ugtavljajo in oapzujejo njihove gospodarsko pomembne latnosti in njihovo ohranjanje iz roda v rod. Z vzdrževalno elekcijo izločajo nezaželene, navadno bolne ali netipične rastline.

In še nasvet: če  želite v vrtu pridelati veliko zdrave zelenjave, poskusite z mešanimi posevki. Pri mešanih posevkih na eni gredi rastejo različne vrste zelenjave, začimbnic in cvetlic. Skupaj sestavljajo pestro, bogato in harmonično rastlinsko združbo. Prednost mešanih posevkov ni samo v dobrih medsebojnih vplivih. Z njimi boste bolje izkoristili grede, pridelek pa bo pester in obilen.

Podjetje  Unicommerce, ki je zastopnik vrhunskega  vrtnega orodja Fiskars  je predstavil orodje za delo na vrtu, ki  so ergonomsko oblikovani  in izdelani iz najbolj trpežnih in kakovostnih materialov. Orodja so še posebej lahka in omogočajo lažje opravljanje tudi težja dela brez napora, napetosti in utrujenosti.  

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL