Odgovorno s hrano

KDO BO EKOFACA 2015?

Dodano: 2015-01-28 11:44:12
Tudi v šolskem letu 2014/2015 je čas za Ekokviz. Zopet je priložnost za udeležbo na ekokvizu, kjer ni glavno vodilo zmaga ali rezultat, ampak novo znanje, ki ga dobijo osnovnošolci o okolju, naravi in ekologiji.

Ali veš kakšna je glavna razlika med drevesi in ostalimi rastlinami? In da lignin ni riba, ampak sestavina lesa, in da premog nastane iz drevesastih praproti? 

Energija iz narave je izbor letošnjih tem , kjer bodo učenci 6. razredov obravnavali čebele in medonosne rastline; v sklopu te teme  bodo spoznavali čebele, njihovo življenje, njihov doprinos k zdravju posameznika, delo čebelarjev, pomen čebel za vsa živa bitja na Zemlji, tako za človeka, živali, kot za rastline, ter spoznali medonosne rastline.
Učenci sedmih razredov bodo obravnavali les in sicer bodo podrobneje spoznali les, drevesa, sestavo dreves, drevesne vrste, lesno predelovalno industrijo, spoznali, da je Slovenija po deležu gozdnih površin 3. država v Evropi, takoj za Finsko in Švedsko …

Energija pa je tema, ki jo bodo obravnavali učenci osmih razredov in sicer se bodo podrobneje ukvarjali z najrazličnejšimi viri za pridobivanje energije na Zemlji, s problematiko, ki se v zadnjem času pojavlja v zvezi s preveliko porabo neobnovljivih virov energije, načini, kako z energijo varčevati v vsakdanjem življenju in s kopico obnovljivih virov energije, ki predstavljajo in zagotavljajo prihodnost našega življenja.

Na spletni strani Ekokviza so pripravljena tudi vprašanja za vajo, s pomočjo katerih boste lahko preizkusili pridobljeno znanje in se naučili reševanja prek spleta. Na voljo so tri  različne vrste vprašanj: Drži-ne drži, izbirna vprašanja ABDC in  izbirna slikovna vprašanja. Vsako pravilno rešeno vprašanje je vredno eno točko. Računalnik vam jih prišteva samodejno, sproti pa meri tudi čas, ki ga porabite za odgovarjanje. Ker so vprašanja za vajo namenjena učenju, vsakemu sledi tudi pojasnilo k pravilnemu odgovoru. 

Če te zanimajo okoljske teme in si v šestem, sedmem ali osmem razredu lahko sodeluješ v Ekokvizu 2015.  Ekokviz je ekipno  tekmovanje osnovnošolcev  v ekoznanju, kjer se bodo mladi letos že štirinajstič pomerili v poznavanju okoljske problematike.  Tekmovanje poteka preko spleta, ki ga omogoča družba Telekom Slovenije. Najboljše šole prejmejo tudi sredstva, namenjena konkretnim okoljskim naložbam. Prijave sprejema Ekošola na naslov info@ekosola.si  do 10. februarja 2015.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL