Odgovorno s hrano

ZDRAVA IN URAVNOTEŽENA PREHRANA NA SEJMU ALTERMED 2015

Dodano: 2015-03-26 15:12:50
Na Sejmu Altermed 2015 v Celju so ekošole že enajstič predstavile na stojnicah, predstavitvenem odru in demonstracijski kuhinji. Skupaj se je predstavilo 64 ustanov, ki so prikazale vsebine zdrave in uravnotežene prehrane.

Na letošnjem enajstem sejmu Altermed, ki je potekal od 13. do 15. marca 2015 v Celju se je v dvorani K predstavilo skupaj 64 ustanov, ki so se poleg predstavitev na stojnici predstavili tudi na degustacijskem in predstavitvenem odru. Na predstavitvenem odru so prikazali številne aktivnosti posameznih šol, v demonstracijski kuhinji pa prikazali najraznovrstnejše načine priprave zdrave hrane, sadnih napitkov in namazov. 
Rdeča nit letošnjih predstavitev je bila Zdrava in uravnotežena hrana. Sodelujoči so izpostavili in prikazali primere dobre prakse in izkušenj, ki so jih prikazali v obliki plakatov, izdelkov, maket, receptov in ptt predstavitve. Predstavili so  zdrave prehranske navade, zdravo hrano, presno hrano, potek priprave kruha, priprave slaščic, namazov, predstavitev zdravih jedilnikov, pripravo zdravilnih napitkov, predstavitev razvojnega kroga rastline od sadike do semena, spoznavanje zdravilnih zelišč in njihovo uporabo, pomen uvajanja lokalne pridelane hrane v prehrano otrok in mladostnikov, pitno vodo, svež zrak, gibanje v zdravem okolju, gibalne sposobnosti in uravnotežene odnose z naravo.

V petek so v dopoldanskem delu potekala strokovna predavanja o zdravem življenjskem slogu in vrednotah v predšolskem obdobju, zdravih prehranjevalnih navadah in spoznavanju dreves Stojnice si je ogledala tudi državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,  mag. Tanja Strniša, ki je poudarila, da so pomembna prizadevanja ekošol, da vse več pozornosti namenjajo tudi pomenu zdrave in lokalno pridelane hrane, kar dokazuje tudi številna udeležba slovenskih ekošol na sejmu Altermed.

Poleg podelitve priznanja ob zaključku projekta Eko-paket so bili nagrajeni tudi projekti  Bodi prijatelj okolja, Najboljša risbica Bojana, Zeliščarski vrtnarski dnevnik in Herbarizirana zelišča.

Vsaka stojnica je v doseganju skupnih ciljev po vzgoji, izobraževanju ter razvijanju trajnostnega, zdravega in uravnoteženega življenjska sloga prikazala edinstvene in unikatne predstavitve. Posamezne stojnice so bile ocenjene skozi naslednje kriterije:
- aktualna in izvirna vsebina razstavnega prostora,
- jedrnata vsebinska sporočilnost in privlačnost razstavljenih vsebin,
- preglednost razstavljenih vsebin,
- letaki in drugo informativno gradivo,
- komunikacija razstavljavcev z obiskovalci.

Namen ocenjevalna je spodbuditi in nadgraditi kakovosti razstavnega načina prikazovanja dosežkov ustanov s področja vsebin zdrave in uravnotežene prehrane na sejmu Altermed. 

Zdrav življenjski slog in vrednote že v predšolskem obdobju - Dane Katalinič, Program Ekošola
Spoznavamo drevesa in odkrivamo njihova čudesa - Nika Špenko, Nevenka Leskovar, Vrtec Miškolin
Vrtovi v veselje vsem malim in veliki v Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona - Irena Domanjko Seršen, Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona
Zdrave prehranjevalne navade - Darja Dresler, Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL