Odgovorno s hrano

NA EKOKVIZU ZMAGALI UČENCI OŠ DRAVLJE

Dodano: 2015-04-24 07:43:30
V petek, 10. aprila 2015 se je z državnim tekmovanjem na OŠ Toneta Čufarja v Ljubljani zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v ekoznanju, na katerem se je pomerilo 3.927 učencev iz 152 osnovnih šol. Zmagala je ekipa OŠ Dravlje.

Drugo mesto je zasedla ekipa OŠ France Prešeren Maribor, tretje mesto OŠ Ljubečna ter četrto mesto OŠ Puconci1. Zmagovalne ekipe so prejele donacije za ekonaložbe v skupni višini 5.000.
Tričlanske ekipe so sestavljali šestošolci, sedmošolci in osmošolci. Letošnja tema z naslovom »Energija iz narave« je bila razdeljena v tri tematske sklope, ki so obravnavali čebele in medonosne rastline, les ter energijo. Celotno učno gradivo je bilo objavljeno na spletni strani http://eko.telekom.si, kjer so učenci lahko odgovarjali na vprašanja za vajo. Marca so se ekipe pomerile v Ekokvizu na šolskih tekmovanjih. Dvanajst najboljših ekip je v polfinalnem delu odgovarjalo na 30 vprašanj prek računalnika. Ustni del tekmovanja je potekal v živo na odru, ekipe pa so se med seboj pomerile v igri »hitri prsti«. V finale sta se uvrstili dve ekipi, ki sta izmenično odgovarjali na najbolj zahtevna vprašanja. Vsaka ekipa je imela veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

Vprašanja, ki so učencem delala največ preglavic, na šolskem tekmovanju so se nanašala na poznavanje drevesnih vrst. Najtežje vprašanje je bilo povezano z poznavanjem drevesnih vrst in njihove značilnosti, kjer so ekipe 1079-krat napačno povezale značilnosti bele vrbe, češnje, topola in jelke. Naslednje najtežje vprašanje se je glasilo, kako se imenuje vsakoletni prirastek lesa. Najtežje vprašanje iz teme čebele in medonosne rastline so predstavljali izrazi, ki so jih morali povezati z ustreznim opisom. Čebelar je zaščitena vrsta ptice, ki je največkrat zavedel ekipe pri odgovoru. Na državnem tekmovanju pa so največkrat odgovorili napačno na vprašanje iz teme  čebele in medonosne rastline. Vprašanje ali 10 gramov cvetnega prahu na dan,  pokrije dnevne potrebe po esencialnih beljakovinah pri odraslih so ekipe odgovorile z da, kar pa ne drži. Na trditev, da je zemeljski plin vsestransko najbolj uporaben in najučinkovitejše fosilne gorivo so odgovorili z ne. Trditev je bila pravilna. 

Rezultati po pisnem delu tekmovanja.

1 27 točk OVEN 15 - OŠ Dravlje
2 26 točk EKO POZNAVALCI - OŠ Šmarje pri Jelšah
3 26 točk TRI GLAVCE - OŠ Ljubečna
4 26 točk OŠ PUCONCI1  - OŠ Puconci
5 25 točk MAJDA12 - OŠ Maje Vrhovnik
6 24 točk EKOFACE - OŠ Naklo
7 24 točk PETELINI  - OŠ France Prešern Maribor
8 22 točk JANKO5 - OŠ Janka Padežnika
9 22 točk FATADOO - OŠ Šturje Ajdovščina
10 21 točk GINKO - OŠ Dušana Bordona Semedela Koper
11 21 točk JUFKE - OŠ Domžale
12 20 točk GUMIBONI - OŠ Dobova

Ustni del tekmovanja je potekal v živo na odru, kjer so se vse ekipe pomerile med seboj v odgovarjanju na vprašanja v igri »hitri prsti«. Vprašanja so bila daljša in so se odkrivala postopoma, tako da je ekipa, ki se je prva prijavila tudi odgovorila. V primeru, da je bil odgovor napačen, je imela možnost druga ekipa odgovarjati na isto vprašanje. V finale sta se uvrstili dve najboljši ekipi, ki sta izmenično odgovarjali na najbolj zahtevna vprašanja. Vsaka ekipa je imela veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

Končni rezultat tekmovanja:
1.  OVEN 15 – OŠ Dravlje
2.  PETELINI - OŠ France Prešeren Maribor
3.  TRI GLAVCE - OŠ Ljubečna
4.  PUCONCI1 - OŠ Puconci
5.  EKOFACE – OŠ Naklo
6.  EKO POZNAVALCI -  OŠ Šmarje pri Jelšah
7.  GINKO – OŠ Dušana Bordona Semedela Koper
8.  GUMIBONI – OŠ Dobova
9.  MAJDA12 – OŠ Majde Vrhovnik
10. JANKO5 – OŠ Janka Padežnika
11. FATADOO – OŠ Šturje Ajdovščina
12. JUFKE – OŠ Domžale

Soorganizator Ekokviza, Telekom Slovenije, ki že sedmo leto omogočil organizacijo in izvedbo Ekokviza prek spleta, je zmagovalnim šolam tudi letos namenil ekodonacije v skupni vrednosti 5.000 evrov, ki jih bodo namenile naložbam, s katerimi bodo še bolj prijazne do okolja. Ekodonacije v obliki vrednostnih čekov so prejele prve štiri ekipe.

Kdo je ekofaca?

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL