Odgovorno s hrano

6. SREČANJE KOORDINATORJEV SREDNJIH ŠOL

Dodano: 2015-05-04 08:59:20
Gostiteljica 6. srečanja koordinatorjev srednjih šol je bila Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana.

21. aprila 2015 je na Gimnaziji Jožeta Plečnika potekalo srečanje koordinatorjev srednjih šol, ki se ga  je udeležilo 19 koordinatorjev in dijakov iz 12 srednjih šol.

Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi šolskega vrta na terasi Gimnazije Jožeta Plečnika, predstavitvi  Kako pomagamo pticam v mestu, in predavanju naravovarstvenika in pisatelja Ivana Esenka, ki je avtor knjige Vrt - učilnica življenja.

Vrt ni zgolj prostor za pridobivanje zelenjave, ampak je tudi način spoznavanja narave, vrtnih škodljivcev in skrb za druge živali. Vse bolj zanimivo je pridelovanje hrane doma, ki je lahko na domačem vrtu za hišo, v urbanih naseljih ali pa v koritih na balkonu.

Primer urbanega vrta je tudi v bližini našega parlamenta na strešni terasi  Gimnazije Jožeta Plečnika na Šubičevi 1 v Ljubljani, kjer so s pomočjo Semenarne Ljubljana in podjetja Knauf Insulation, skupaj s krajinskimi arhitekti skupine Pazi!park  zasnovali zelenjavni in zeliščni vrt v večjih posodah in visokih gredah. Pri vzpostavitvi vrta so skupaj s strokovnjaki vrt soustvarjali tudi dijaki.

Na sliki z ddr. Barico Marentič Požarnik je krajinski arhitekt Luka Vidic iz skupine Pazi!park. 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL