Odgovorno s hrano

20. OBLETNICA DRUŠTVA DOVES-FEE SLOVENIA

Dodano: 2015-05-08 13:13:05
Društvo DOVES - FEE Slovenia je na sejmu Internautica v sredo, 6. maja 2015 skupaj z učenci OŠ Grm iz Novega mesta in otroci Vrtca Morja Lucija posadili drevo OKOLJSKO VZGOJE.

Društvo DOVES – FEE Slovenia je prostovoljna, samostojna in neprofitna organizacija, ki v Sloveniji izvaja prepoznane mednarodne okoljske programe za spodbujanje trajnostnega razvoja že od leta 1994. Najbolj prepoznana programa sta Ekošola in Modra zastsava, ki spodbujata udejanja načela trajnostnega razvoja v vzgojno izobraževalnih ustanovah in povečevanju okoljske ozaveščenosti na kopališčih in marinah.

Letošnje 21. podelitve modrih zastav so se udeležili tudi učenci OŠ Grm Novo Mesto, ki so likovno ustvarjali na temo pravilnega obnašanja na plaži, kakšen bi bil izgled kopališč in marin, če ne bi za seboj pospravljali odpadkov.  Svoje izdelke so predstavili tudi na stojnici in na razstavnem prostoru Društva DOVES- FEE Slovenija, kjer so na ogled tudi izdelki učencev projekta  Mladi poročevalci za okolje.

Kopališče, na katerem vihra modra zastava,  pomeni, da ste na okolju prijaznem in zelo urejenem kopališču. Modra zastava je namreč okoljski znak in priznanje, ki ga vsako leto znova pridobijo samo tista kopališča in marine, ki upoštevajo skrb za okolje in skrb za kopalce. Na teh kopališčih dajejo posebno pozornost rednemu preverjanju kakovosti kopalne vode, zagotavljanju čistoče, prisotnosti reševalcev iz vode, skrbi za kopalce s posebnimi potrebami ter ozaveščanju gostov o varovanju naravnega okolja
Individualni znak Modra zastava lahko pridobijo lastniki in uporabniki plovil s podpisom posebnega okoljskega kodeksa obnašanja.

Modra zastava v naravnem kopališču lahko plapola le eno leto. V primeru, da se pojavijo pomanjkljivosti, in jih odgovorni na kopališču ne odpravijo, lahko modro zastavo izgubijo. Na nepravilnosti lahko opozorite tudi obiskovalci in o tem obvestijo Društvo DOVES – FEE SLOVENIA: info@drustvo-doves.si.

MODRE ZASTAVE ZA LETO 2015/2016 PLAPOLAJO V NASLEDNJIH KOPALIŠČIH:

Centralna plaža Okolje Portorož, Naravno kopališče Terme Krka Strunjan, Naravno kopališče Meduza Portorož, Naravno kopališče Salinera Strunjan, Naravno kopališče Hotelov Metropol, Naravo kopališče St. Bernardin,  Naravno kopališče Vile Park Bernardin, Kamp Lucija, Naravno kopališče Simonov zaliv Izola, Mladinsko zdravilišče Debeli Rtič, Naravno kopališče Mokra Mačka, Naravo kopališče Šobčev bajer, Grajsko kopališče Bled, Marina Portorož, Marina v Izoli in Marina Bernardin. 

Po otvoritvi Internautice je letošnjemu dvigu Modre zastave v Marini Portorož sodeloval predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor in predsednik svetovne Fundacije za Okoljsko Vzgojo FEE gospod Jan Ericsen. Predsednik države se je pogovarjal z učenci OŠ Grm iz Novega Mesta, koordinatorico gospo Lili Vavžik.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL