Odgovorno s hrano

I. OŠ Žalec Energetsko prenovljena šola

Dodano: 2015-05-18 09:33:11
Nova bleščeča fasada
Mladi ekoporočevalci poročajo o energetski prenovi naše šole.

Ob koncu šolskega leta  2013/2014 so okrog naše šole delavci postavili varnostne ograje, zabrneli so vrtalni in drugi stroji, začela se je obnova šole. A to ni bila kar tako neka obnova šole in pleskanje opaža, ampak so začeli z energetsko sanacijo šole. Učenci si nismo znali predstavljati, kako bo razkopavanje okrog šole  in menjavanje opaža pripomoglo k energetski varčnosti naše šole. Nam so se samo svetile oči ob misli na novo barvo šole, a pod novo barvo se skrivajo še druge podrobnosti, ki našo šolo po prenovi uvrščajo med energetsko varčne objekte. To pomeni, da sedaj z dodatno izolacijo sten in drugimi ukrepi privarčujemo pri ogrevanju, varčujemo z energijo in s tem še dodatno skrbimo za naš planet. 

Kljub neverjetno muhastemu vremenu v lanskem poletju je delavcem uspelo in sredi meseca oktobra smo ob odprtju novi lepotici v zeleni srajčki zaželeli čim manj deževnih dni, saj jih je bila že med obnovo deležna dovolj. zato smo tudi namesto rezanja rdečega traku ob odprtju simbolno zaprli dežnike. Da bi le bila res tako ekološka kot je lepe zelene barve.

Naša šola je z novo zeleno srajčko dobila debelo toplotno izolacijo, ki zadržuje toploto v šoli in preprečuje, da bi nam toplota pozimi uhajala. Zamenjali so stavbno pohištvo na južni strani, okrogle kupole pa so zamenjali z varčnejšimi strešnimi okni. Na okna so namestili nove žaluzije, ki ponoči preprečujejo toplotne izgube skozi steklene površine. Na radiatorjih so zamenjali termostatske glave, ki bolj natančno regulirajo ogrevanje. Verjetno je bila opravljena še kakšna podrobnost, ki je mojemu otroškemu očesu ušla, a prav tako pomembno prispeva k energetski varčnosti šole.

Učitelji so nas poučili tudi, kako se pravilno prezračuje in za kaj je pomembno pravilno prezračevanje. Ni nam težko upoštevati priporočil, saj je na šoli občutno topleje kot prejšnja leta. Ali to pomeni, da letos na šoli več kurimo? Pri ravnateljici ga. Tatjani Žgank Meža sem se pozanimala in povedala mi je, da se je do sedaj strošek za kurjavo skoraj prepolovil, čeprav je na šoli bolj toplo. Torej nova srajčka pomaga! Če pa bomo za kurjavo porabili še manj energentov, bo manj škodljivih izpustov v ozračje, vse to pa bo super tudi za naravo  in okolje. Pa še naj kdo reče, da v Žalcu nismo ekofrajerji. Komaj čakam, da se leto sklene in potem vam poročam, koliko smo privarčevali in pripomogli k zmanjševanju onesnaževanja ozračja.

Mlada ekoporočevalka Zala Špeglič, 7.a-razred, I. OŠ Žalec

Mentorica Monika Kovačič

 

V šolski avli smo pripravili razstavo, ki prikazuje gradbena dela in postopno spreminjanje šole v energetsko varčnejši objekt.

Mentorica ekošole Darja Balant


Razstava
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL