Odgovorno s hrano

OD ŽELODA DO SADIKE ZA NAŠ GOZD v skupini Sončki iz Vrtca Galjevica na lokaciji Dolenjska cesta

Dodano: 2015-06-02 12:49:32
V našem vrtcu smo zelo ekološko naravnani, predvsem pa zelo radi bivamo v naravi.

To ni težko, saj imamo v neposredni bližini Golovec, ki nam daje možnost sprehodov in igre tako v gozdu kot ob robu gozda in celo na travniku. To je za ljubljanski vrtec kar velik privilegij, ki ga s pridom izkoriščamo. 

Letos smo torej za eno od ekoloških vsebin izbrali Od želoda do sadike za naš gozd in se zavzeto lotili dela. Jeseni smo s pomočjo staršev in starih staršev komaj nabrali pet želodov, ki smo jih potem posadili v cvetlični lonec. Otroci so želode zakrili s prstjo in jih zalivali, nato pa opazovali, kaj se bo zgodilo. In dolgo se ni zgodilo nič, ko pa smo skoraj že obupali, je drobcena bilka pokukala iz zemlje. Kmalu zatem pa še ena in uspelo nam je vzgojiti dve sadiki hrasta. Skrbno smo ju zalivali in ju čuvali ter se pogovarjali, kaj bo nekoč zraslo iz njiju, iz česa sta se razvili … Na enem od majskih sprehodov po Golovcu smo končno določili, kam bomo sadike posadili. Izbrali smo prostor, kjer že rastejo hrasti, saj smo sklepali, da jima bo tam najboljše.

In končno je prišel dan sajenja naših sadik v gozd. Z vojaško lopato in sadikama v lončku smo se ponosno odpravili na Golovec. Brez težav smo našli prostor in se takoj lotili dela. Otroci so ob pomoči vzgojiteljic posadili obe sadiki, ki smo ju označili. Seveda smo jima za dobro rast zapeli pesmico in zdaj ju bomo tudi obiskovali in vsaj v začetku zalivali z vodo.

Upamo, da bosta zrasla v velika mogočna hrasta.

Za skupino Sončki zapisali Simona Milost Dežman in Mojca Kastelic.

 

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL