Odgovorno s hrano

V vrtcu Otona Župančiča Slov. Bistrica (enota Pragersko) imamo v učilnici v naravi svoj zeliščarski vrt travniških zdravilnih rastlin

Dodano: 2015-06-09 07:57:25
Naš vrt stoji v senci pod velikim drevesom, pod katerim imamo namesto stolov odžagane dele dreves (»coleke«), na katerih se otroci umirijo, velikokrat poslušamo zvoke iz narave in občudujemo naš vrt, na katerega smo vsi zelo ponosni.

S projektom zeliščarski vrt travniških zdravilnih rastlin smo začeli že v pozno jesenskem času, a nas je presenetila zima in mrzlo vreme. Takoj v spomladanskem času, ko so nas pozdravile prve trobentice smo nadaljevali s projektom.

Najprej smo izdelali načrt gredic, jih s brezovimi vejami razdelili na prekate – predalčke, v gozdu nabrali lubje, ga zdrobili in ga natrosili na sredino za pot. Otroci so z lopatko izkopavali rastline s korenino in zemljo vred in jo presadili na naš vrt. Zemljo, ki so jo izkopali krti, smo z lesenimi samokolnicami zvozili na vrt in ga s to zemljo dvignili. Veliko časa smo preživeli na travniku in takoj, ko smo opazili zdravilno travniško rastlino, smo jo presadili na naš vrt. Vse rastline smo takoj po presajanju tudi obilno zalili. V sredini meseca maja smo pridelali prvi dve jagodi. Vse aktivnosti smo sproti beležili v pripadajoč dnevnik, zapisali izjave in pobarvali rastlino. Za vsako rastlino smo podrobnejše informacije poiskali v strokovni literaturi.

Vzgojiteljici Maja Kancler in Tjaša Ačko

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL