Odgovorno s hrano

VSEM, KI VAM NI VSEENO ZA NAŠE OKOLJE

Dodano: 2015-06-08 14:46:52
Ob mednarodnem dnevu okolja, 5.juniju - Naj bo dan okolja prav VSAK DAN! Skupaj zmoremo več, pridružite se nam v prizadevanjih za boljši jutri.

Če načrtuješ za eno leto – posadi riž,
če načrtuješ za deset let – posadi drevo,
če načrtuješ celo življenje – vzgoji človeka.
Kitajski pregovor

 Ob zaključku Evropskega tedna za trajnostni razvoj, v katerem so potekale tudi razprave o energetski politiki Slovenije v prihodnjih letih in desetletjih, 5. junija obeležujemo mednarodni dan okolja. Ti dnevi nas še posebej spomnijo, da imamo samo en skupni dom, planet Zemljo. Naši otroci, naši vnuki, vsi zanamci, za življenje nujno potrebujejo naravno okolje. Odgovornost nas vseh je, da v največji možni meri pripomoremo k ohranjanju naravnih ekosistemov.

Pomembno je, da verjamemo in ukrepamo, saj imamo posamezniki moč, da z malimi dejanji ohranjamo naravne vire, varčujemo z energijo, izbiramo obnovljive vire energije. Lahko izvedljivo je zmanjševanje količine odpadkov in pazljivo ločevanje odpadkov, predvsem nevarnih in plastičnih, ki še posebej škodujejo okolju. Kemične sestavine ne smejo zaiti v vodne vire ali v rodovitno prst. Uporaba javnega prevoza bo pripomogla k boljšemu zraku in s tem k našemu zdravju. Posadimo grmičevja za ptice, medonosne rastline za čebele in druge žuželke. Drevesa nam dajejo kisik, senco in zavetje. Prst in vodo obvarujmo pred močnimi kemičnimi dodatki, da bomo pridelali sadje in zelenjavo, v katerih ne bo sledi pesticidov in drugih dodatkov. Povežimo se z lokalnimi kmeti. Preden kosimo travnate površine, poglejmo, ali se v travi skrivajo ptice, srne, mucki, ježki, druge živali. Kosilnica jim ne bo prizanesla.

Nekateri učitelji smo skupaj z Založbo Didakta iz Radovljice pripravili »eko« zbornik, tematsko številko revije DIDAKTA za pedagoge in druge bralce. V strokovnih prispevkih kratko predstavljamo mnoge aktualne primere dobre prakse iz področja vsebin trajnostnega razvoja.  Prijazno vas vabimo k branju e-revije na povezavi  http://www.didakta.si/revija/ 

Naj bo dan okolja prav VSAK DAN!                                                    

Skupaj zmoremo več, pridružite se nam v prizadevanjih za boljši jutri!                                    

 

Darja Silan, Ekošola Slovenija
Ida Kavčič, CŠOD
Mojca Furlan, OŠ Trnovo

Nekaj prispevkov mlade generacije:

Raziskovalna naloga : Živali nas človečijo  Osnovna šola Trnovo Ljubljana
http://www.ostrnovo.si/index.php/aktivnosti/ekoloki-kotiek

Učenci 4. c razreda Osnovne šole Trnovo z mentorico Mojco Furlan bodo ob obeležju svoja razmišljanja predstavili v oddajah na Prvem programu Radia Slovenija »Dobro jutro, otroci«, v petek (5. junija 2015) ob 7.40, v soboto ( 6. junija 2015) od 8. do 9. ure pa v oddaji »Ringaraja«. Mladi raziskovalki Pia Potočnik in Lea Hren bosta svojo raziskovalno nalogo z naslovom Živali nas človečijo predstavili na TV SLO 1 v soboto, ob 13.50 uri, v oddaji »0 živalih in ljudeh«.

Prijazno vabljeni k ogledu teh in drugih naravoslovnih oddaj!

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL