Šolski zeliščni vrt je čudovita popestritev šolske okolice in zanimiv učni poligon za naše dijake, kjer spoznavajo zelišča, vrtne prebivalce, procese v naravi kot tudi rokovanje z orodjem in zemljo.
Je tudi razlog, zakaj smo ga povezali z Eko-zeličnim dnevom in nanj povabili lastnike ekološki in zeliščnih kmetij. Pripravili smo tudi ekološko tržnico z najrazličnejšimi dobrotami in sodelovali na Evropski vasi. Na ta način dijakom naše šole pomagamo čutiti in razumeti pomembnost narave, varstva okolja in zdravja, medsebojnega sodelovanja, in ne nazadnje spoznavanja prednosti zeliščnega vrta, izdelave živil in pestrosti okusov.
Vsak dan v šoli (pri pouku, interesnih dejavnostih, krožkih) je namenjen razmišljanju o hrani in prehrani ter predstavlja priložnost, da se zavemo stiske šestine svetovnega prebivalstva, ki živi v pomanjkanju, medtem ko razviti svet živi v preobilju. Svetovni dan hrane smo obeležili z delavnico peke pirinega kruha z zelišči in pripravo zeliščnih namazov, saj je naš vrt poln raznovrstnih zelišč. Dijake sva želeli na vsakem koraku poučiti o pomenu lokalno pridelane hrane, zato je bila vsaka ura na vrtu zelo dobrodošla. Ob pripravi preprostih jedi z zelišči in vrtninami v šolski kuhinji je beseda tekla tudi o pomenu globalne prehranske varnosti, o kateri smo potrošniki premalo ozaveščeni. Dve dijakinji z ustvarjalno žilico sta izdelali plakat slovenskih tradicionalnih jedi po pokrajinah in ga obesili v Unesco kotičku v drugem nadstropju šole. S takšnimi delavnicami želiva z Zdenko ohranjati vrednote vrtičkanja in obujati stara, pozabljena opravila na vrtu ter pomen vrtnin, zelišč v prehrani. Med drugim želiva spodbujati medgeneracijsko in medpredmetno sodelovanje ter umestiti vrtičkanje v dietno in zdravo prehrano.
Prva zelišča so ob koncu šolskega leta že pobrana, pa tudi številni kozmetični izdelki (ognjičeva mazila, balzama, šamponi za lase, toniki za obraz), kolači in napitki so nastali pod rokami velikih zeliščnih vrtnarjev.