Odgovorno s hrano

PRVA DELAVNICA PROGRAMA LEAF IN PROJEKTA RAZISKOVALCI BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI: VELIKI LOV NA RASTLINE

Dodano: 2015-12-14 10:20:01
V sredo, 9. decembra 2015 je na OŠ Toma Brejca v Kamniku potekala prva delavnica programa LEAF in Raziskovalci biotske pestrosti, kjer so bila podana podrobna navodila za izvedbo.

"Biotska raznovrstnost je temelj delovanja ekosistemov, od katerih je odvisna  naša hrana in sveža voda, naše zdravje in rekreacijo ter varstvo pred naravnimi nesrečami. Izguba biotske raznovrstnosti vpliva na nas kulturno in duhovno "
(Ban Ki-moon, Secretary General of the United Nations) 

Na OŠ Toma Brejca v Kamniku zbrali učitelji ustanov, ki bodo v letošnjem šolskem letu izvajale program LEAF ali projekt Raziskovalci biotske pestrosti: Veliki lov na rastline. Tako program kot projekt imata namreč v letošnjem šolskem letu skupno temo – biotsko raznovrstnost.

Na delavnici so bila podana podrobna navodila tako za izvedbo programa kot za izvedbo projekta.

Predstavljeni so bili praktični primeri ter priporočila za izvedbo. Udeleženci so poznali smo kako lahko ustvarijo svoj »užitni« gozdni vrt ali pa v 10 letih na koščku zemlje v velikosti 6 parkirnih mest, vzgojijo pravi šolski »pragozd«.

Po korakih so ugotavljali, kako se kartira zemljevid habitata nekega območja ter način s katerim je potrebno raziskovati in evidentirati najdene vrste. Pogovar je tekel o praktičnih izboljšavah, ki bodo prebivalcem našega habitata pomagale tako pri številčnosti, kot pri pestrosti.

Izvedli so tudi praktično dejavnost Mreža življenja. Z njeno izvedbo učence spodbujamo k razmišljanju o naravnem ekosistemu, prepletu njegovih elementov in o medsebojni povezanosti naravnega sveta. Prikazuje tudi posledice človeških dejanj, ki vplivajo na biotsko raznovrstnost ekosistema.  

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL