Odgovorno s hrano

ŠOLSKO TEKMOVANJE V EKOKVIZU ZA OŠ 2016

Dodano: 2016-02-24 20:54:08
V petek, 12. februarja, je potekalo šolsko tekmovanje v Ekokvizu 2015/16, kjer je pomerilo 1.189 ekip iz 148 osnovnih šol iz vse Slovenije.


V petek, 12. februarja, je potekalo šolsko tekmovanje v Ekokvizu 2015/16, kjer so se učenci šestih, sedmih in osmih razredov preizkusili v poznavanju okoljskih vsebin. Letošnje teme so bile biotska raznovrstnost, odpadki in hrana, učenci pa so preko spletne strani eko.telekom.si odgovarjali na 30 vprašanj. 

Na šolskem tekmovanju se je pomerilo 1.189 ekip iz 148 osnovnih šol iz vse Slovenije.

V osrednjeslovenski regiji  je sodelovalo 361  tričlanskih ekip, 153 ekip iz celjske regije, 265 ekip iz mariborske regije, 139 iz pomurske, 133 iz novomeške, 58 iz obalne, 62 iz severnoprimorske in 18 iz gorenjske regije.  Uradni rezultati bodo znani najkasneje do 23. 2. 2016.

Učenci šestega razreda so  v temi »Biotska raznovrstnost« spoznavali, kaj je biotska raznovrstnost, kako se je razvijala skozi čas, kateri dejavniki jo ogrožajo, kako živilska industrija vpliva na zmanjšanje biotske raznovrstnosti ter kako lahko posameznik pripomore k temu, da biotsko pestrost v čim večji meri ohranimo. 

Tema »Hrana« je učencem sedmih razredov postregla s podatki o tem, kaj pomeni pojem hranilne snovi, seznanila jih bo z vrstami hranilnih snovi, prednostmi uživanja lokalno pridelane hrane v primerjavi s hrano, ki ima za seboj že tisoče kilometrov, ter tudi z načeli odgovornega ravnanja s hrano, kakšen delež ima svetovna proizvodnja hrane pri okoljski krizi in kako rešiti predstavljene okoljske izzive.

»Odpadki« so namenjeni učencem osmih razredov, ki bodo spoznali pojem odpadek, vrste odpadkov, problem odpadkov, ki nastanejo med izdelavo hrane ali po uživanju hrane, problem odmetavanja hrane po svetu ter nekaj rešitev za to, da bi s hrano čim bolj odgovorno ravnali.

Letošnji ekokviz je bil kar zahteven, saj nobena ekipa ni pravilno odgovorila na vseh 30 zastavljenih vprašanj. Na voljo so imeli štiri vrste različnih vprašanj: drž, ne drži, izbirna vprašanja ABDC, izbirna slikovna vprašanja ter vprašanja s povezovanjem. V povprečju so ekipe odgovorile pravilno na 16 vprašanj. Povprečen čas tekmovanja je bil okoli 13 minut. Reševalni čas je bil letos precej daljši kot v preteklih letih, predvsem zato, ker so učenci morali povezovati pojme in slike s sopomenkami. Največkrat nepravilni odgovor se je nanašal na temo hrana. Ekipe so morali ustrezno povezati pojme, ki so povezani s prednostmi lokalne pridelave hrane. Od 1.189 ekip je le 17 ekip pravilno odgovorilo na vprašanje.  Največkrat pravilno pa so ekipe odgovorile na sklop odpadki, kjer so morali na podlagi znakov, ki prikazujejo prisotnost strupenih snovi izbrati pravilnega. Pravilno je odgovorila 1.101 ekipa. 

Kdo bo največja EKOFACA  bo znano v finalu letošnjega Ekokviza, ki bo 25. marca 2016, na OŠ Ljubečna, kamor se bo uvrstilo 12 ekip: zmagovalci regij, drugouvrščeni ekipi iz ljubljanske in mariborske regije ter ekipi, ki bosta med vsemi preostalimi dosegli drug najboljši rezultat.  Finale bo potekalo v dveh delih in sicer bodo v prvem delu ekipe reševale kviz preko spletne strani eko.telekom.si, nato pa bo sledilo še preverjanje poznavanja okoljskih tematik na ustnem delu, kjer se bodo ekipe pomerile med seboj.

Telekom Slovenije je tudi letos omogočil izvedbo kviza na spletni strani eko.telekom.si, kar so šole oz učenci in mentorji odlično sprejeli, saj sta na enem mestu gradivo in vprašanja za vajo. Dodana vrednost gostovanja Ekokviza na spletni strani pa je, da se v poznavanju okoljskih vsebin lahko pomeri vsakdo, ki obišče stran eko.telekom.si.  




PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL