Skozi vse šolsko leto si bomo prizadevali za zmanjšanje količine zavržene hrane, spremljali in analizirali bomo jedilnik v vrtcu. Ugotavljali bomo, katero hrano otroci imajo radi in katero ne. Predvsem smo si in si bomo še naprej prizadevali, da se bodo otroci spoštljivo vedli do hrane.
Skupaj z otroki smo spremljali količino odpadne hrane. S pomočjo aktivnosti so otroci spoznali: kdo skrbi, da hrana pride na njihove krožnike, ugotovili smo, da so obroki sestavljeni iz različnih živil, raziskovali, od kod je hrana pripotovala, razmišljali, kako se hrana pravilno shranjuje, spoznavali pomen čutil pri hranjenju in se spraševali kam gre hrana, ki nam ostane na krožniku. Prav tako smo poprosili starše in stare starše za recepte katere uporabljajo pri "recikliranju" hrane. Spodbujali smo otroke in starše k ponovni uporabi ostankov hrane. Ozaveščali smo otroke, starše..., da zavržejo čim manj hrane in da s hrano ravnajo racionalno. V sklopu enote smo se potrudili, da smo zavrgli čim manj hrane.
Prav tako smo velik poudarek dali pravilnemu shranjevanju jedi. Pomembno je, da se že otroci zavedajo, da hrana ni in ne sme biti v nobenem primeru odpadek. Predvsem je cilj vzgojiteljic, da otrokom prikažemo in jih ozavestimo, da z malo iznajdljivosti lahko postane hrana, ki ostane, obrok za naslednji dan.
Med pomembne dejavnosti štejejo tudi ločevanje odpadkov in zmanjševanje ostankov hrane. Z majhnimi koraki lahko dosežemo zelo veliko.
Zapisala: Koordinator EKO projekta v enoti Radvanje: Sidonija Bratuša