Odgovorno s hrano

MALI KEMIKI

Dodano: 2016-03-29 07:35:45
Seznanili smo se s poklicem KEMIK. Za spodbujanje otrokovega razvoja in učenja je bistvenega pomena upoštevati dovzetnost in odzivnost družin pri sodelovanju z vrtcem, oziroma pri učenju otrok.

Zato tudi v vrtcu Pobrežje v enoti KEKEC spodbujamo starše k različnim oblikam sodelovanja.

V oddelku USTVARJALCI smo iz področja ekologije izbrali temo z naslovom : Z GIBANJEM IN OPAZOVANJEM RAZISKUJEMO SVET OKROG NAS, ki je sovpadala z željo staršev, ki sta želela otrokom predstaviti poklic KEMIKA z izvedbo kemijskih poizkusov z otroki.

Starša sta na jutranjem krogu otrokom, na njim primeren način predstavila poklic KEMIKA. Otroke sta nato oblekla v bele halje, rokavice in očala, ter jih povabila k mizi, kjer sta že prej pripravila steklene posode, kapalke, epruvete, vodo, olje in jedilne barve.

Otroci so spoznavali pripomočke in snovi, ter potek dela.

Vsak otrok je dobil svojo kapalko in kapnil nekaj kapljic jedilne barve (rdeča, modra, rumena ) v veliko stekleno posodo. Otroci so opazovali, kaj se je dogajalo ob prehodu barvne kapljice iz olja v vodo.

Povedali so, da je nastala eksplozija, mavrica, da je barva postala zlata in da je bila to čarovnija. Otroci so uživali ob pogledu na EKSPLOZIJO BARV.

Drugi poizkus se je imenoval LAVA LUČKA. Skupaj s staršema, so otroci v velike steklene posode nalili belo olje ( 3/4 ) in vodo (1/4 ). Nato s kapalkami dodajali jedilno barvo, počakali, da se voda obarva, nato pa vanjo vrgli še šumeče tablete in počakali na reakcijo.

Vsi smo uživali ob opazovanju barvnih mehurčkov, ki so otroke spominjali na kokakolo, radensko in na sladkorno peno. Ugotovili so, da tekočina diši po sadju.

Za tretji poizkus so otroci dobili krožnik z mlekom v katerega so najprej kapnili jedilno barvo, vatirano palčko namočeno v detergent za pomivanje posode, pa so nato postavili v barvo, ki je bila v mleku.

Opazovali so kroženje barve, ki so jo poimenovali mavrica in uživali v mešanju in opazovanju te barvne tekočine.

Otroci so spoznali, da je voda težja in da olje plava na vodi in kako pri mešanju delujejo različne snovi, kot je barva, šumeče tablete, mleko in detergent.

Otroci so v poizkusih res uživali in vsak se je lahko vživel v vlogo kemika, saj je bilo za vse otroke dovolj sredstev in tudi snovi so bile naravne. Starša sta otrokom pripravila tudi brošure z opisom kemijskih poizkusov, ki so jih poizkušali v vrtcu.

 

Vrtec POBREŽJE, Maribor

Enota KEKEC

Vzgojiteljica  Ivanka Nekrep z otroki iz oddelka USTVARJALCI

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL