Odgovorno s hrano

NA EKOKVIZU 2016 ZMAGALA EKIPA OŠ LEDINA

Dodano: 2016-03-30 11:48:28
V četrtek, 24. marca 2016 se je na OŠ Ljubečna z državnim tekmovanjem zaključil Ekokviz, kjer se je pomerilo dvanajst najboljših ekip - regijskih zmagovalcev.

Z državnim tekmovanjem se je na OŠ Ljubečna zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v  ekoznanju, na katerem se je pomerilo 3567 učencev iz 148 osnovnih šol. Zmagala je ekipa OŠ Ledine. Drugo mesto je zasedla ekipa OŠ Dravlje, tretje ekipa OŠ Naklo in četrto mesto OŠ Rodica. Udeležence Ekokviza sta nagovorila mag. Daša Dragar Milanovič, glavna inšpektorica Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo in nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar. Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je že osmo leto zapored soorganizator Ekokviza, čestitala Simona Šturbej, ki jim je predala tudi donacije za okoljske naložbe.

Letošnje teme 
Učenci šestega razreda so pri temi Biotska raznovrstnost  spoznavali, kaj je biotska raznovrstnost, kako se je razvijala skozi čas in kateri dejavniki jo ogrožajo. Kako živilska industrija vpliva na zmanjševanje biotske raznovrstnosti ter kako lahko posameznik pripomore k temu, da jo v čim večji meri ohranimo.
Tema Hrana je učencem sedmih razredov postregla s podatki o tem kaj pomeni pojem hranilne snovi, seznanila jih je z vrstami hranilne snovi, prednostmi uživanja lokalno pridelane hrane v primerjavi s hrano, ki ima za seboj že tisoče kilometrov. Kaj pomeni načela odgovornega ravnanja s hrano, in kakšen delež ima svetovna proizvodnja hrane pri okoljski krizi in kako rešiti predstavljene okoljske izzive.
Učenci osmih razredov so v temi Odpadki  spoznali pojem odpadek, vrste odpadkov, problem odpadkov, ki nastanejo med izdelavo hrane ali po uživanju hrane, problem odmetavanja hrane po svetu in nekaj rešitev za to da bi s hrano čim bolj odgovorno ravnali.

Regijski zmagovalci:
 

Vprašanja, ki so delala največ preglavic na šolskem in državnem tekmovanju so bila vprašanja, ki so se nanašala na hrano, pri čemer so morali pravilno povezati pojme, ki so povezane s prednostmi lokalne pridelave hrane. Veliko težavo so jim predstavljala tudi živila, kjer so morali pravilno določiti časovno obstojnost posameznih  živil v zamrzovalniku. Na državnem tekmovanju  pa so imele ekipe največjo težavo pri vprašanju koliko vode porabimo za proizvodnjo skodelice mleka (2 dl) in pri pravilnem shranjevanju zelenjave.  Pravilno so morali povezati različne vrste zelenjave s predlaganimi možnostmi, kako jih pravilno shranjujemo v hladilniku.

Rezultati po pisnem delu tekmovanja:

1 30 točk LEPIDOPTERA - OŠ Dravlje
2 27 točk EKO CARJI - OŠ Naklo
3 25 točk LEDINCI - OŠ Ledina
4 25 točk ALM ALM - OŠ Rodica
5 21 točk ANTILOPE - OŠ Šturje
6 21 točk APAČE 2 - OŠ Apače
7 21 točk EKOFRIKI - OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava
8 20 točk EINSTEIN ALBERT - OŠ Petrovče
9 20 točk KALKULATORJI - OŠ Dušana Bordona Semedela Koper
10 19 točk LESKOVEC 2 - OŠ Leskovec pri Krškem
11 18 točk TOP TRI  - OŠ Dob
12 16 točk EKOAMARILIS - OŠ Vuzenica

Ekipe so bile  glede na rezultate reševanja kviza na računalniku razdeljena  v štiri skupine in zmagovalci skupin so po prvem delu ustnih vprašanj postali ekipa Lepidoptera z OŠ Dravlje, ekipa Alm Alm iz OŠ Rodica, ekipa Ledinci1 iz OŠ Ledina in ekipa Ekocarji iz Osnovne šole Naklo. V prvem polfinalnem dvoboju sta se pomerili ekipi iz OŠ Dravlje in OŠ Rodica, OŠ Dravlje so še enkrat pokazali svoje znanje in se uvrstili v finale. Rezultat drugega polfinalnega dvoboja je bil bolj tesen, v finale pa so odšli ekipa OŠ Ledina.  Izjemno izenačeno finale po 7 vprašanjih ni dalo zmagovalca, zato je bilo odločilno 8 vprašanje, kjer so bili hitrejši in uspešnejši učenci OŠ Ledina in tako postali zmagovalci Ekokviza 2016.

Na letošnjem Ekokvizu je sodelovalo 1189 ekip iz 148 osnovnih šol.

 

Končni rezultati tekmovanja:
1. LEDINCI 1 -
OŠ Ledina
2. LEPIDOPTERA - OŠ Dravlje
3. EKO CARJI - OŠ Naklo
4. ALM ALM - OŠ Rodica
5. ANTILOPE  - OŠ Šturje Ajdovščina
6. APAČE 2  - OŠ Apače
7. EKOFRIKI  - OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava
8. EINSTEIN ALBERT  - OŠ Petrovče
9. KALKULATORJI  - OŠ Dušana Bordona Semedela Koper
10. LESKOVEC 2
 - OŠ Leskovec pri Krškem
11. TOP TRI  -
OŠ Dob
12.  EKOAMARILIS  - OŠ Vuzenica

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL