Odgovorno s hrano

LOKALNA PRIDELAVA HRANE IN RECEPTI NAŠIH BABIC NA SEJMU ALTERMED 2016

Dodano: 2016-04-07 10:02:10
Na sejmu Altermed, ki je potekal v Celju od 11. do 13. marca 2016, so že ustanove že dvanajstič predstavile na stojnicah, predstavitvenem odru in demonstracijski kuhinji.

Skupaj se je predstavilo 71 ustanov, ki so prikazale vsebine zdrave in uravnotežene prehrane.

Na letošnjem enajstem sejmu Altermed, ki je potekal od 11. do 13. marca 2016 v Celju se je v dvorani K predstavilo skupaj 71 ustanov, ki so se poleg predstavitev na stojnici predstavili tudi na degustacijskem in predstavitvenem odru. Na predstavitvenem odru so prikazali številne aktivnosti posameznih šol, v demonstracijski kuhinji pa so prikazali najraznovrstnejše načine priprave zdrave hrane, sadnih napitkov in namazov. 
Rdeča nit letošnjih predstavitev je bila Lokalna pridelava hrane in recepti naših babic. Sodelujoči so izpostavili in prikazali primere dobre prakse in izkušenj, ki so jih prikazali v obliki plakatov, izdelkov, maket, receptov in ptt predstavitve. Predstavili so lokalno pridelavo hrane, recepte iz domače kuhinje, zdravo življenje po receptih naših babic, dobrote iz babičine skrinje, zeliščarske recepte naših babic, gibanje v zdravem okolju, gibalne sposobnosti in uravnotežene odnose z naravo.

Na stojnicah so razstavljavci izpostavili pomen lokalne pridelave za zdravo in varno prehranjevanje ter obujanje tradicije receptov iz preteklosti v sedanjost in prihodnost kot vir kvalitetnega in zdravega življenja. Vsebine stojnic so odgovorile na vprašanje:

Zakaj je lokalna pridelava tako pomembna? Lokalna pridelava ima vpliv na zdravo in varno prehranjevanje. Varna, zdrava ter lokalna pridelana hrana so izzivi naše sedanjosti in prihodnosti.

V petek so v dopoldanskem delu na predstavitvenem odru potekala strokovna predavanja o samooskrbi, projektu Odgovorno s hrano, medgeneracijski solidarnosti, mlinarstvu kot ekoturističnemu razvojnemu potencialu, lokalno pridelanih živilih ter pomenu hrane za ljudi.    

Samooskrba je osnovna naloga človeka – Dane Katalinič, Program Ekošola
Mednarodni projekt Odgovorno s hrano – Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola
Medgeneracijska solidarnost kot temelj trajnostnega razvoja družbe – učenci OŠ Polje
Mlinarstvo kot ekoturistični razvojni potencial na vzhodnem območju Ljubljane – učenci OŠ Polje
Recepti naših babic in pomen jedi iz lokalno pridelanih živil – Irena Podpečan, OŠ Kuzma

Stojnice si je ogledal tudi podsekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,  Andrej Potočnik, ki je poudaril, da so pomembna prizadevanja ekošol, da vse več pozornosti namenjajo tudi pomenu zdrave in lokalno pridelane hrane, kar dokazuje tudi številna udeležba slovenskih ekošol na sejmu Altermed.

Poleg podelitve priznanja ob zaključku projekta Eko-paket so bili nagrajeni tudi projekta, Zeliščarski vrtnarski dnevnik in Dnevnik travniški zdravilnih rastlin bližnjega okolja. 

Vsaka stojnica je v doseganju skupnih ciljev po vzgoji, izobraževanju ter razvijanju trajnostnega, zdravega in uravnoteženega življenjska sloga prikazala edinstvene in unikatne predstavitve. Ocenjevalna komisija je posamezne stojnice ocenila skozi naslednje kriterije:
- aktualna in izvirna vsebina razstavnega prostora,
- jedrnata vsebinska sporočilnost in privlačnost razstavljenih vsebin,
- preglednost razstavljenih vsebin,
- letaki in drugo informativno gradivo,
- komunikacija razstavljavcev z obiskovalci.


Namen ocenjevalna je spodbuditi in nadgraditi kakovosti razstavnega načina prikazovanja dosežkov ustanov s področja vsebin zdrave in uravnotežene prehrane na sejmu Altermed. 

Ustanove, ki so imele predstavitve na stojnicah bodo prejele  zlato, srebrno in bronasto priznanje po naslednjih kriterijih:
ZLATO PRIZNANJE  za doseženih 25 - 24 točk
SREBRNO PRIZNANJE za doseženih 23 – 22 točk
BRONASTO PRIZNANJE za doseženih 21 – 20 točk

USTANOVA TEMA STOJNICE TOČKE
Biotehniška šola Maribor Zeliščarski recepti naših babic 25
Ekonomska šola Celje Izdelki iz zelišč 25
Gimnazija in srednja šola Kočevje Dobrote iz babičine shrambe 25
OŠ Cankova Domača prekmurska hrana

25

JVIZ OŠ Dobrepolje Poprtnik 25
OŠ Franca Lešnika Vuka Slivnica Leškov kotiček - recepti naših babic 25
JVIZ OŠ Marjana Nemca Radeče Domače bio jedi 25
SŠ za strojništvo, mehatroniko in medije Od rok do ust je dolga pot 25
Vrtec Antona Medveda Kamnik Dobrote iz babičine skrinje  25 
Vrtec Bled Mali zeliščarji  25 
Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona Lokalna pridelava hrane v vrtcu  25 
Vrtec Murska Sobota Sladkajmo se zdravo  25 
III. OŠ Celje Galerija žit  24 
OŠ IV. Murska Sobota Ajdovo polje  24 
OŠ Lava Zelišča 24 
Srednja šola Zagorje Dobrote iz kolmkište  24 
Vrtec Mengeš Razstava jedi iz odpadnega materiala 24 
Vrtec Metlika Od šenice do potice  24 
Vrtec Šentjur Skrivnosti babičine skrinje 24 
Vrtec Zelena jama Od zrna do kruha po receptih naših babic  24 
Dijaški dom Ivana Cankarja Ljubljana V dijaškem domu Ivana Cankarja jemo po domače 24 
VVZ Radovljica
Pripravki iz zelišč so izdelani po starih receptih iz bogate zakladnice naših prednikov
24 
Srednja zdravstvena šola Celje Recepti naših babic  23 
Vrtec Borisa Pečeta Maribor  Recepti iz domače kuhinje  23 
VIZ OŠ Rogatec in PŠ Čajnica tete Mete  23
CUDV Draga  Recepti naših babic  23 
OŠ heroja Janeza Hribarja in Vrtec Polhek Začimbe pripravi po babičini uporabi 23 
I. OŠ Celje Jabolko na dan odžene zdravnika stran 22 
I. Gimnazija Maribor Babičina kozmetika  22 
Kranjski vrtci Domače zelje do zdravja pripelje  22 
OŠ Gornja Radgona  Recepti - kuhinja naših babic 22 
OŠ Lesično Zdravo življenje po receptih naših babic 22 
OŠ Miklavž na Dravskem polju in Vrtec Vrtiljak Čebele in med so ves naš svet 22
OŠ Mladika Ptuj Fižol in grah iz roda v rod  22 
SŠ za gostinstvo in turizem Celje  Babičina kuhinja   22
Vrtec Mavrica Vojnik Recepti naših babic  22 
Vrtec Pobrežje Maribor Pridelaj in pojej 22 
Gimnazija Celje - Center Drobne skrivnosti iz babičine domače skrinje 22 
OŠ Fara Kuhinja naših babic 21 
OŠ Zadobrova Kulinarika naših babic - zeljada v Zadobrovi 21 
Vrtec Otona Župančiča Slovenska Bistrica  Babica so povedali 21 
Vrtec Tezno Maribor Mlinček že melje - nam zrno dobri - mi pa ugibamo kaj tako diši  21 
OŠ 27. julij Kamnik Kok mam jst rd putr iz Velke planine   20 
Fakulteta za organizacijske vede Kranj Tudi študentje jemo zdravo 20 
Gimnazija Idrija Zdrava je umetnost gibanja  20 
Gimnazija in SŠ Rudolfa Maistra Kamnik Želiščni šolski ekokotiček  20 
OŠ Artiče Regrat 20
OŠ borcev za severno mejo Maribor Babičina kuhinja  20 
OŠ Bršljin  Ko jablana obilno obrodi  20 
OŠ F. S. Finžgarja Lesce Tradicionalno - sodobno  20 
OŠ Janka Glazerja Ruše Zdrava prehrana  20 
OŠ Ob Rinži Kočevje  S šolske knjige na krožnik 20 
OŠ Kuzma  Recepti naših babic 20 
OŠ Lenart Ko je zadišalo v babičini kuhinji 20 
OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj Lokalna pridelava hrane  20
OŠ Log - Dragomer  Kuharija  20 
OŠ Marije Vere Kamnik  Lokalna pridelava hrane na šoli 20 
OŠ Miren Šparglji 20 
ŠC Šentjur  Preprosto zdravo 20 
Vrtec Ivana GLinška Maribor Lokalna pridelava hrane in recepti naših babic 20 
Vrtec Ledina Babičini recepti 20 
Vrtec Miškolin Ljubljana Ozimnica naših babic  20 
Vrtec Tolmin Naša ozimnica 20 
VVZ Kekec Grosuplje  Kruh izpod otroških rok 20 
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL