Odgovorno s hrano

NAZAJ H KORENINAM - LOKALNO NAD GLOBALNO

Dodano: 2016-05-06 14:06:21
Na Biotehniški šoli Maribor je v torek, 3. maja 2016 potekala prireditev pod skupnim naslovom "Nazaj h koreninam" (lokalno nad globalno).

Na Biotehniški šoli Maribor smo se vključili v mednarodni projekt Odgovorno s hrano – We Eat Responsibly, v katerem sodeluje devet evropskih držav. Odločili smo se, da bomo v prvem letu izvajanja projekta vse dejavnosti usmerili v promocijo lokalno pridelane hrane. Izvajati smo jih začeli pod  skupnim naslovom »Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno)«. Pod tem naslovom je potekala tudi prireditev, ki smo jo pripravili na šoli v torek 3. 5. 2016. S prireditvijo smo hoteli predstaviti vrednost lokalno pridelane hrane, to je hrane, ki je veliko bolj okusna, zdrava, hkrati pa veliko manj obremenjuje okolje v primerjavi s hrano, ki prihaja k nam iz različnih delov sveta. V ta namen smo postavili stojnico, na kateri so si lahko obiskovalci ogledali sadje, zelenjavo, moko, konzervirane izdelke idr., ki so bili pridelani v različnih predelih sveta: vse od Avstrije, Romunije, Turčije, Indije in Kitajske do Južne Amerike. S tem smo hoteli opozoriti obiskovalce, da vse preveč posegamo po hrani, ki je opravila na tisoče kilometrov, predno smo jo kupili, po drugi strani pa imamo možnost, da na dosegu roke kupimo svežo lokalno pridelano hrano. Njena prednost je najprej že v tem, da poznamo pridelovalca in se lahko sami prepričamo o tem, kako je bila pridelana.

Da je kakovost ekološko pridelane hrane na zelo visoki ravni, smo se lahko prepričali na stojnicah, na katerih so predstavile svoje pridelke in izdelke kmetije, podjetja in institucije, ki se ukvarjajo s pridelavo in predelavo ekološke hrane, permakulturo, izdelavo eko kozmetike in čebelarstvom. Na stojnicah so imeli obiskovalci možnost, da kupijo njihove izdelke.

Na ekološki tržnici so se nam predstavili s svojimi najbolj prepoznavnimi proizvodi: AMON & ANIS ekološka kozmetika, IKC Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM, Čebelarstvo Cesar, Ekološka kmetija Podgrajšek, Ekološka kmetija Sergo Nuša, Andrej, Ekološka kmetija Zupanič in Metz, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede (UKC Pohorski dvor), Hiška zelišč (ekološka kmetija), Izletniška kmetija Ravničan, Port plus d.o.o. (Mlinarček), Učni poligon za samooskrbo Dole in Zadruga Dobrina.

Obiskovalce pa so z domačimi dobrotami pogostile tudi dijakinje naše šole. Za to priložnost so dijakinje izdelale tudi zloženko o odgovornem ravnanju s hrano.

V sklopu prireditve je potekalo tudi predavanje doc. dr. Silve Grobelnik Mlakar s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede z naslovom OZNAČEVANJE (EKO) ŽIVIL. Predavateljica je spregovorila o tem, kaj je ekološko kmetijstvo, kakšna sta pravna osnova in obseg pridelave ter predelave v Evropski uniji in Sloveniji in kakšen je pomen kontrole in certifikacije živil. Prav tako pa so bile koristne tudi informacije o označevanju in poreklu ekoloških živil.

Veseli nas, da je bila prireditev zelo lepo obiskana. Iz pogovora z obiskovalci se je dalo razbrati, da si želijo še več tovrstnih prireditev, kar dokazuje, da postajamo Slovenci vedno bolj osveščeni o tem, kaj jemo. Če bo še več tovrstnih in podobnih prireditev, sem prepričan, da bodo ljudje počasi postajali veliko bolj pozorni na to, od kod prihaja hrana, kako je pridelana, in predvsem, ali je kvalitetna.

Na Biotehniški šoli Maribor se bomo tudi v prihodnje trudili za čim boljše osveščanje vseh o odgovornem ravnanju s hrano.

Zahvala velja vsem sodelujočim razstavljalcem, predavateljici doc. dr. Silvi Grobelnik Mlakar, sokoordinatorki pri projektu Jolandi Ziherl Sajko in vsem, ki ste pomagali pri izvedbi prireditve.

Simon Gračner, koordinator projekta Odgovorno s hrano

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL