Odgovorno s hrano

MLADI VRTNARJI V BTC-JU POSADILI 1.600 CVETLIC

Dodano: 2016-06-08 12:40:25
20 učencev in dijakov iz treh ekošol, je v ponedeljek 16. maja 2016 na treh zelenicah v okolici Kristalne palače zasadilo 1.600 cvetlic.

Mladi vrtnarji so se dela lotili v dopoldanskem času in ga uspešno zaključili v pičlih dveh urah. V projektu so sodelovali učenci iz OŠ Zadobrova, Ljubljana-Polje, OŠ Martina Krpana iz ljubljanskih Fužin in dijaki Gimnazije Jožeta Plečnika.  Družba BTC, ki  je za projekt zagotovila cvetlice in zemljo, je k sodelovanju povabila še strokovnjaka, vrtnarja Andreja Mramorja, ki v tem trgovskem središču sicer redno skrbi za urejanje zelenic. 

Med sodelujočimi učenci, ki so sodelovali v natečaju Od semena do cvetočih gredic, jih je bila polovica mlajših od 10 let. Učence drugega in tretjega razreda  OŠ Martina Krpana iz ljubljanskih Fužin je v BTC pripeljala mentorica Anja Janežič, štiri spretna dekleta iz 6. razreda OŠ Zadobrova  je spremljala Tina Pajančič, 6 dijakov Gimnazije Jožeta Plečnika sta spremljali mentorici biologinji Maja Pavčič in koordinatorica programa Ekošola Darja Silan

Sodelujoči so poskrbeli, da je zasaditev v BTC-ju po predhodno pripravljenih načrtih stekla hitro, natančno in kakovostno.      

V projektu zasaditve sta sodelovali še podjetji Semenarna Ljubljana, ki je za 180 kvadratnih metrov površin v BTC-ju zagotovila svoja vrhunska gnojila, družba Unicommerce pa je šolarjem priskrbela vrtno orodje. Družba Knauf Insulation je za projekt preskrbela zelene kosmiče in zelene kocke Urbanscape, s katerimi bo zaradi njihove izjemne vpojnosti zasajene cvetlice potrebno tudi manj zalivati. 

Ob zaključku del je družba Knauf Insulation vsaki od sodelujočih ustanov podelila fotoaparat, da bodo lahko mladi vrtnarji ob ponovnem ogledu lokacije v BTC-ju dokumentirali rast ter ob fotografijah zapisali svoja opažanja in ugotovitve, rezultate uspevanja cvetlic pa zatem tudi analitično obdelali.

Reportaža o sajenju rastlin

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL