Odgovorno s hrano

X. SREČANJE KOORDINATORJEV EKOVRTCEV SLOVENIJE

Dodano: 2016-06-09 07:35:48
V petek, 27. maj 2016 je v Piranu potekalo X. srečanje koordinatorjev ekovrtcev. Letošnjega srečanja se je udeležilo več kot 160 predstavnikov ekovrtcev iz vse Slovenije.

Seznanili so se s pomenom pridobivanja temeljnih izkustev in znanj o naravi skozi otrokove dejavnosti, ki temeljijo na opazovanju in eksperimentalno raziskovalni dejavnosti. Kulturni program ob dogodku so pripravili otroci Vrtca Morje iz Lucije.

Srečanje se je pričelo v prijetnem vzdušju, saj so se udeleženci konference spoznali med seboj tako, da so se predstavili svojemu sosedu na levi in na desni na drugačen način. Ob predstavitvi so svojemu imenu dodali pridevnik,  z isto črko kot ime. Udeležence je pozdravil tudi župan občine Piran Peter Bosmman, ki je izrazil zadovoljstvo ob velikem številu udeležencev in  poudaril, da so okoljske vsebine pomembne za predšolsko vzgojo.

V ospredju srečanja je bil izpostavljen primer dobre prakse skozi izpeljavo projektne teme »OD KAMNA, POLŽEV, ŠKOLJK DO SLANUŠ« , katerega so predstavile strokovne delavke Vrtca Morje Lucija. Izpostavile so funkcijo poiskanega in nabranega materiala, ki služi kot material pri igri, material v didaktično eksperimentalni funkciji in material v vzgojno – izobraževalni funkciji. Na srečanju je bilo izpostavljeno, da s takim načinom dela otroci pridobivajo temeljna znanja o rastlinah in živalih, o njihovih življenjskih pogojih, njihovi vzajemni odvisnosti in naši odvisnosti od njih.

Osrednje dogajanje je bilo namenjeno ekoakcijskem načrtu za ekovrtce v šolskem letu 2016/2017 in didaktičnim pristopom – delu na terenu v Fiesi. S sprehodom ob obali, opazovanjem narave in izvedbo delavnic je bilo prikazano kako so vse te sestavine pomembni dejavniki  pri vzgoji otrok, igri in delu v naravi z naravnimi materiali.

Ob deseti obletnici srečanja koordinatorjev ekovrtcev je bila izdana monografija »Okoljska vzgoja v ekovrtcih  Slovenije«, v kateri so v jedrnati obliki zajete vsebine razvoja, zavedanja pomena ekološke vzgoje, okoljske problematike v predšolski vzgoji – ekovrtcih in pomenu naravoslovja kot temelju okoljske vzgoje za trajnostni razvoj.

Posamezni vrtci in koordinatorji,  ki so več kot 5 let neprekinjeno soustvarjali progam dela v posameznem vrtcu so prejeli priznanje za dolgoletni strokovni prispevek k razvoju programa Ekošola.  

Naslednje XI. srečanje koordinatorjev vrtcev bo potekalo v Velenju, 25.5.2017.

Temeljne dejavnosti zgodnjega naravoslovja v ekovrtcih

Ekoakcijski načrt za ekovrtce v šolskem letu 2016/17

Finančne spodbude Eko sklada

Uvodni film s fotografijami in glasbo

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL