Odgovorno s hrano

TRADICIONALNI ZAJTRK NA OŠ JURIJA VEGE MORAVČE

Dodano: 2016-11-30 13:07:24
devetošolci pri peki piškotov
Kot vsako leto smo na naši šoli tudi letos obeležili dan slovenske hrane.

Petek, 18. 11. 2016, smo šolski dan začeli s skupnim zajtrkom, tradicionalno sestavljenim iz domačega kruha, ki sta ga spekli gospe Mimi Brodar in Marija Korošec  iz moke iz Mlina Rotar,  moravškega medu naših čebelarjev, masla iz Mlekarstva Podjed, mleka kmetije Peterka in jabolka iz kmetije Pr`Matčk. Ob tem smo se pogovarjali o kulturi prehranjevanja, odnosu do hrane in priprave mize ter pogrinjkov.

Po zajtrku smo dan nadaljevali z dejavnostmi za vse učence naše šole.

Pekli smo kruh, medenjake in mafine z nizkim glikemičnim indeksom ter delali sveže iztisnjen jabolčni sok. Mlajši učenci so se pogovarjali o sadovnjakih in delu v njih. Šestošolci so si ogledali čebelnjak v bližini šole; z delom čebelarja jih je seznanila gospa Irena Urbanija, Nato pa so se učenci še sami preizkusili v risanju panjskih  končnic. Petošolci so obiskali ekološko kmetijo Bregar, kjer so jih tudi prijazno pogostili z njihovimi dobrotami.

Seznanili smo se tudi s sladkorno boleznijo in raziskovali količino sladkorja v sladkih pijačah.

Med dejavnostmi smo se osvežili s sadno-zelenjavnimi prigrizki in mlečnimi napitki.

Ker pa zdravje ni le prehrana, smo se v telovadnici še dodobra razgibali.

Dan je bil pester, zanimiv in poučen.

 

Ekokoordinatorke

prvošolci pečejo svoje kruhke
mletje-na poti do soka
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL