Odgovorno s hrano

Z NAJVEČ ZNANJA O OKOLJSKIH TEMAH SE PONAŠAJO DIJAKI IZ ŠENTJURJA, LJUBLJANE IN ORMOŽA

Dodano: 2017-02-15 08:02:24
Dijaki iz 53 slovenskih srednjih šol so se 1. februarja 2017 pomerili na državnem tekmovanju v ekokvizu.

272 dijakov iz 53 slovenskih srednjih šol se je pomerilo na državnem tekmovanju Ekokviza, v katerem so odgovarjali na vprašanja iz treh izbranih okoljskih tem. Pod naslovom Včeraj – danes – jutri so združili teme krožnega gospodarstva in odgovorno s hrano ter izume in odkritja iz preteklosti, ki še vedno oblikujejo našo sedanjost in prihodnost. Gostiteljica državnega tekmovanja je bila  SESGŠ ŠC Kranj.
Zmagavalci po posamezni kategoriji - 
 Blažka Lovšin iz Šolskega centra Šentjur v kategoriji srednjega poklicnega izobraževanja, v kategoriji srednjega strokovnega in poklicno-tehničnega izobraževanja je zmagala dijakinja Ana Virant iz Srednje zdravstvene šole Ljubljana, ter s strokovne in splošne gimnazije dijakinja Maja Filipič iz Gimnazije Ormož.

Tekmovanje je potekalo dvostopenjsko: na šolskem tekmovanju so se pomerili dijaki iz posamezne ustanove, trije z najvišjim številom točk v posamezni kategoriji pa so se uvrstili na državno tekmovanje. Šolsko tekmovanje je potekalo 13. decembra 2016, v njem je sodelovalo kar 2877 dijakov iz 56 srednjih šol. Letos so  dijaki spoznavali tri interdisciplinarne teme, ki so zahtevale povezovanje znanja z različnih področij. Podpornik Ekokviza za srednje šole je od leta 2013 družba ELES d.o.o.

Na državnem tekmovanju so tekmovalci osvojili 12 zlatih priznanj, 42 srebrnih in 61 bronastih.

Koordinatorica za srednje šole mag. Darja Silan je udeležence državnega tekmovanja ob razglasitvi rezultatov nagovorila.

Mi, vaši mentorji, bi vas radi pospremili v orbito vašega življenja tako, da bi bili dobro opremljeni z različnimi veščinami in znanjem, da boste lahko spreminjali svet v smeri skrbnega in spoštljivega ravnanja z naravo in sočlovekom.Svet v katerem živimo, se vrti zelo hitro

Vendar pa vsak od nas za seboj pušča sled. Naj bodo te sledi usmerjene v spremembe našega načina življenja v smeri odgovornega ravnanja z okoljem. Skupaj spreminjajmo minuse v pluse.

Naj bodo vaše modre misli pot v mnoga zelena dejanja- od najpreprostejših korakov doma in v šoli do večjih družbenih.

Preteklost oblikuje sedanjost in prihodnost. V naravi ni enosmernih poti, ampak so vse krožne. In tak naj bo vaš pogled v prihodnost. V zavedanju, da naše odločitve povzročajo določene posledice. Naj za vami- in za nami- ne ostajajo tone odpadkov, izčrpani naravni viri, siromašni medosebni odnosi- ampak harmonična povezanost vsega- človeka in narave.

Gregor Cerar, nacionalni koordinator mednarodnega programa Ekošola v Sloveniji, je poudaril: »Okolje in družba postajata vse bolj kompleksna, zato smo se odločili, da letos dijake spodbudimo k raziskovanju aktualnih tem, kot sta krožno gospodarstvo in odgovorno ravnanje s hrano. Tekmovanje, kot je Ekokviz, postavlja in odpira vprašanja. Predvsem želimo na tak način ozaveščati mlade, kako velik učinek lahko ima majhen ukrep. Želimo, da bodo svoje znanje uporabili pri svojem delu in da ga bodo prenesli na sovrstnike, svoje starše in prijatelje. Vsem sodelujočim, še posebej zmagovalcem, iskreno čestitamo!« 
DELAVNICA ZA MENTORJE (PPT predstavitev)

 

Zmagovalci Ekokviza za srednje šole 2016-2017

Kategorija SPI

1.mesto Blažka Lovšin, Šolski centr Šentjur 28 točk
2. mesto Matej Marko, IC Piramida Maribor, SŠ za prehrano in živilstvo  27 točk
3. mesto  Kristina Rus, Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola 26 točk

Kategorija SSI/PTI

1.mesto Ana Virant, Srednja zdravstvena šola Ljubljana 28 točk
2. mesto Dominika Vrbnjak, Biotehniška šola Maribor 27 točk
3. mesto Živa Kozole, ŠC Celje, SŠ za gradbeništvo in varovanje okolja 27 točk

Kategorija GIM

1.mesto Maja Filipič, Gimnazija Ormož 29 točk
2. mesto Meliha Imamović, I. gimnazija Celje 29 točk
3. mesto Izak Ban, Dijaški dom Ivana Cankarja Ljubljana  28 točk

 REZULTATI DRŽAVNEGA TEKMOVANJA

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL