Odgovorno s hrano

EKOKVIZ ZA OSNOVNE ŠOLE 2017

Dodano: 2017-02-10 14:15:51
Znani so regijski zmagovalci tekmovanja v ekoznanju 2017 za osnovne šole. Dvanajst ekip se bo 17. februarja 2017 pomerilo na OŠ Rodica v Domžalah.

Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju je 26. januarja 2017 potekalo šolsko tekmovanje. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.078 učencev šestih, sedmih in osmih razredov iz 142 slovenskih osnovnih ekošol.

Letošnji Ekokviz je bil kar zahteven, saj nobena ekipa ni pravilno odgovorila na vseh 30 zastavljenih vprašanj. Tekmovalci so imeli na voljo tri vrste različnih vprašanj: drži/ne drži, izbirna vprašanja A, B, C in D ter vprašanja s povezovanjem. V povprečju so ekipe odgovorile pravilno na 17 vprašanj. Povprečen čas tekmovanja je bil približno 13 minut, reševalni čas pa je bil letos precej daljši kot v preteklih letih, predvsem zato, ker so učenci morali povezovati pojme s sopomenkami. Največkrat nepravilni odgovor se je nanašal na temo odgovorno s hrano. Ekipe so morale ustrezno povezati, koliko odstotkov hrane zavržemo v svetovnem merilu. Od 1.029 ekip je le 50 ekip pravilno odgovorilo na vprašanje. Ekipe so največkrat pravilno odgovorile na sklop Iznajdbe v preteklosti. Med zapisanimi predlogi so morali izbrati iznajdbo, ki je spodbudila iznajdbo kolesa. Pravilno je odgovorilo 997 ekip.

Kdo bo največja EKOFACA, bo znano v finalnem delu letošnjega Ekokviza, ki bo 17. februarja 2017 na OŠ Rodica v Domžalah, kamor se bo uvrstilo 12 ekip: zmagovalci regij, drugouvrščeni ekipi iz ljubljanske in mariborske regije ter ekipi, ki bosta med vsemi preostalimi dosegli drugi najboljši rezultat. Finalni Ekokviz bo potekal v dveh delih, in sicer bodo v prvem delu ekipe reševale kviz prek spletne strani eko.telekom.si, nato pa bo sledilo še preverjanje poznavanja okoljskih tematik na ustnem delu, kjer se bodo ekipe pomerile med seboj.

Regijski zmagovalci

Osrednjeslovenska regija - sodelovalo je 291 tričlanskih ekip iz 38 ekošol
Zmagovalno ekipo OŠ Dravlje z imenom Virgo sestavljajo učenci Aljaž, Bina in Alen. Dosegli so kar 28 od 30 možnih točk. Na državno tekmovanje se je uvrstila še ekipa Neki z OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, PŠ Šmarje  Sap, ki so dosegli 26 točk.  Enako število točk je dosegla tudi ekipa OŠ Notranjski odred Cerknica, vendar je imela daljši čas reševanja.  Sledili so jim učenci z OŠ Spodnja Šiška, OŠ Rodica, OŠ Log – Dragomer in JZ OŠ Marjana Nemca Radeče, katerih ekipe so dosegle po 25 točk.

Mariborska regija - sodelovalo  je 277 tričlanskih ekip z 34 ekošol
Zmagovalno ekipo OŠ Miklavž na Dravskem polju z imenom Eko mulci sestavljajo učenke Nina, Saša in Neža. Dosegle so 27 od 30  možnih točk. Na državno tekmovanje se je  uvrstila tudi druga ekipa OŠ Miklavž na Dravskem polju z imenom Greenteam, ki je dosegla 26 točk. Sledili so jim učenci z OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, OŠ Franca Rozmana Staneta Maribor, OŠ Franceta Prešerna Maribor, OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava in OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, katerih ekipe so dosegle po 25 točk.

Celjska regija – sodelovalo je  129 tričlanskih ekip z 19 ekošol
Zmagovalno ekipo OŠ Frana Kranjca Celje z imenom Samorogi sestavljajo učenke Sana, Ana in Sonja, dosegle pa so 25 od 30 možnih točk. Sledili so jim učenci z OŠ Ljubečna, ki so dosegli 24 točk in OŠ Gustava Šiliha ter OŠ Bratov Letonja, ki so dosegli po 23 točk.

Novomeška regija -  sodelovalo 140 tričlanskih ekip z 22 ekošol
Zmagovalno ekipo OŠ Grm Novo mesto z imenom Ekofrajle sestavljajo učenke Amika Zoja, Ivana in Nina,  dosegle so 25 od 30  možnih točk. Enako število točk so dosegle še ekipe iz OŠ Šmarjeta in OŠ Šmihel, vendar so imeli daljši čas reševanja. Sledili so jim učenci z OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova s 24 točkami ter, OŠ Tržišč,  OŠ Dolenjske Toplice, OŠ Mirna in OŠ Belokranjskega odreda Semič, katerih ekipe so dosegle po 23 točk.

Pomurska regiji - sodelovalo je 93 tričlanskih ekip z 16 ekošol
Zmagovalno ekipo OŠ Apače z imenom Apace3 sestavljajo učenci Javor, Tim in Matic Roman, ki so dosegli 27 od 30  možnih točk.  Na državno tekmovanje se je uvrstile tudi ekipa  OŠ Križevci s 26 točkami. Sledili so jim učenci z OŠ DOŠ Dobrovnik z 25 točkami, ter učenci OŠ Sveti Jurij Rogašovci, ki so dosegli 24 točk.

Obalna regija – sodelovalo je 48 tričlanskih ekip z 8 ekošol
Zmagovalno ekipo OŠ Ivana Babiča- Jagra Marezige z imenom Marezige gang sestavljajo učenke Katarina, Eva in Brina, ki so dosegle 26 od 30  možnih točk. Sledili so jim učenci z OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica z 24 točkami, ter Javni zavod OŠ in vrtec Ankaran ter OŠ Jelšane s 23 točkami.  

Severnoprimorska regija -  sodelovalo je 32 tričlanskih ekip z treh ekošol
Zmagovalno ekipo OŠ Šturje Ajdovščina z imenom Lolipop  sestavljajo učenci Nina, Jana in Domen, dosegli pa so  29 od 30  možnih točk. Na državno tekmovanje se je uvrstila še ekipa Oblaki, ki so dosegli 26 točk.  Sledili so jim učenci z OŠ Dobravlje in Ivana Roba Šempeter pri Gorici z 21 točkami.

Gorenjska regija - sodelovalo 19 tričlanskih ekip z 2 ekošol
Zmagovalno ekipo OŠ Naklo z imenom Nakulegende sestavljajo učenci  Žan, Eva in Nejc, ki so skupaj dosegli 23 od 30  možnih točk. Sledili so jim učenci z Ivana Tavčarja, ki so dosegli 19 točk.

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL