Odgovorno s hrano

NA EKOKVIZU 2017 ZMAGALA EKIPA OŠ GRM NOVO MESTO

Dodano: 2017-03-03 11:49:03
Ekipa Ekofrajle iz OŠ Grm Novo mesto je letošnja zmagovalka v Ekokvizu za OŠ.

Z državnim tekmovanjem se je na OŠ Rodica zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v  ekoznanju, na katerem se je pomerilo 3078 učencev iz 142 osnovnih šol. Zmagala je ekipa OŠ Grm Novo mesto. Drugo mesto je zasedla ekipa OŠ Križevci, tretje ekipa OŠ Šturje in četrto mesto OŠ Apače. Udeležence Ekokviza sta nagovorila Toni Dragar, župan Občine Domžale in nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar. Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je že deveto leto zapored soorganizator Ekokviza, čestitala Vida Kraševec, ki jim je predala tudi donacije za okoljske naložbe.

Letošnje teme 
Učenci šestega razreda so pri temi »Odgovorno s hrano«  spoznavali, pridelavo hrane, ki  pomembno vpliva na biotsko raznovrstnost rastlinskih in živalskih vrst na Zemlji. Spoznali so probleme, ki jih za  naš planet predstavlja pridelava palmovega olja, odpadna hrana, povečana poraba mesa za  prehrambne namene.
V temi »Iznajdbe preteklosti oblikujejo življenje sedanjosti« so učenci sedmih razredov podrobneje spoznavali vidnejše ljudi iz preteklosti, ki so pomembno vplivali na kakovost našega življenja v sedanjosti. Spoznali so prve zametke ekologije in izume, na katerih še dandanes temelji moderen stil življenja, v katerem poskušamo ravnati po zametkih trajnostne porabe energije iz okolja.
»Krožno gospodarstvo« je bilo namenjeno učencem osmih razredov, ki so spoznali, da je industrijska revolucija, katere velika pomanjkljivost je ravno v odvisnosti od virov naravne energije, pri čemer pa zadevo dodatno poslabša še skokovito naraščanje prebivalstva razvoj za veliko tveganja v gospodarstvu. Spoznali so principe gospodarjenja na podlagi katerih bi bilo po mnenju znanstvenikov možno prekiniti začaran krog med naraščanjem števila prebivalcev, pomanjkanju naravnih surovin in odtisom, ki ga ima dandanašnje gospodarstvo na  okolje.

 Regijski zmagovalci:
 

 

Letošnji Ekokviz je bil kar zahteven, saj nobena ekipa ni pravilno odgovorila na vseh 30 zastavljenih vprašanj. Tekmovalci so imeli na voljo tri vrste različnih vprašanj: drži/ne drži, izbirna vprašanja A, B, C in D, ter vprašanja s povezovanjem. V povprečju so ekipe odgovorile pravilno na 17 vprašanj. Na šolskem tekmovanju je bil povprečen čas tekmovanja približno 13 minut, reševalni čas pa je bil letos precej daljši kot v preteklih letih, predvsem zato, ker so učenci morali povezovati pojme s sopomenkami. Največkrat nepravilni odgovor se je nanašal na temo odgovorno s hrano. Ekipe so morale ustrezno povezati koliko odstotkov zavržene hrane zavržemo v svetovnem merilu. Od 1.029 ekip je le 50 ekip pravilno odgovorilo na vprašanje. Ekipe so največkrat  pravilno odgovorile na sklop Iznajdbe v preteklosti. Med zapisanimi predlogi so morali izbrati iznajdbo, ki je spodbudila iznajdbo kolesa. Pravilno je odgovorilo 997 ekip.

Na državnem tekmovanju se je dvanajst najboljših ekip je v polfinalnem delu odgovarjalo na 30 vprašanj prek računalnika. Ustni del tekmovanja je potekal v živo na odru, ekipe pa so se med seboj pomerile v igri »hitri prsti«. V finale sta se uvrstili dve ekipi, ki sta izmenično odgovarjali na najbolj zahtevna vprašanja. Vsaka ekipa je imela veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

Rezultati po pisnem delu državnega tekmovanja:

1 29 točk EKOSRAJCE 4 - OŠ Križevci (05:20)
2 29 točk LOLIPOP - OŠ Šturje Ajdovščina (06:31)
3 28 točk EKOFRAJLE - OŠ Grm Novo mesto (06:44)
4 28 točk APACE3 - OŠ Apače (09:15)
5 27 točk VIRGO -  OŠ Dravlje (03:46)
6 26 točk MAREZIGE GANG - OŠ Ivana Babiča - Jagra Marezige (08:24)
7 26 točk EKO MULCI - OŠ Miklavž na Dravskem polju (10:00)
8 25 točk OBLAKI - OŠ Šturje Ajdovščina (08:02)
9 24 točk NEKI - OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, PŠ Šmarje - Sap (09:26)
10 24 točk GREENTEAM - OŠ Miklavž na Dravskem polju (08:46)
11 24 točk NAKULEGENDE - OŠ Naklo (10:18)
12 19 točk SAMOROGI - OŠ Frana Kranjca Celje (09:31)

Ekipe so bile  glede na rezultate reševanja kviza na računalniku razdeljena  v štiri skupine in zmagovalci skupin so v polfinalu postali ekipa Ekosrajce4 iz OŠ Križevci, ekipa Apace3 iz OŠ Apače, ekipa Ekofrajle iz OŠ Grm Novo mesto in ekipa Lolipop iz OŠ Šturje Ajdovščina. V finalnem dvoboju sta se pomerili ekipi iz OŠ Križevci in OŠ Grm Novo mesto in slednji so še enkrat pokazali svoje znanje in premagali OŠ Križevci.  Ekipa Ekofrajle  iz OŠ Grm Novo mesto so tako postale zmagovalke Ekokviza 2017.

Na letošnjem Ekokvizu je sodelovalo 1029 ekip iz 142 osnovnih šol.

 Končni rezultati tekmovanja:
1. EKOFRAJLE -
OŠ Grm Novo mesto
2. EKOSTRAJCE4 - OŠ Križevci
3. LOLIPOP - OŠ Šturje Ajdovščina
4. APACE3 - OŠ Apače
5. MAREZIGE GANG  - OŠ Ivana Babiča - Jagra Marezige
6. VIRGO  - OŠ Dravlje
7. NEKI  - OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, PŠ Šmarje-Sap
8. GREEN TEAM  - OŠ Miklavž na Dravskem polju
9. NAKULEGENDE  - OŠ Naklo
10. SAMOROGI 
 - OŠ Frana Kranjca Celje
11. EKO MULCI  -
OŠ Miklavž na Dravskem polju
12. OBLAKI  - OŠ Šturje Ajdovščina

POSNETEK DRŽAVNO TEKMOVANJE

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL