Odgovorno s hrano

ZAKLJUČEN PROJEKT EKO-PAKET 2016/2017

Dodano: 2017-03-13 14:46:05
Otroci in mladi iz cele Slovenije so izdelali 1210 kreativnih in uporabnih izdelkov iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove (embalaža Tetra Pak).

Aljažev stolp, lovska opazovalnica, krmilnica za divjad, ovire za tek, gozdne živali in drugi izdelki iz odpadne embalaže za mleko in sokove

Na zaključnem dogodku nagradnega natečaja Eko-paket na sejmu Altermed so podelili nagrade 19 slovenskim vrtcem, osnovnim in srednjim šolam, ki so med 1210 prejetimi izdelki pokazali največ izvirnosti pri ustvarjanju iz odpadne embalaže za mleko in sokove. – Otroci iz cele Slovenije so se izkazali z izdelavo svetovnih in slovenskih znamenitosti, športnih pripomočkov ter motivov iz gozda. - Izdelali so Aljažev stolp na Triglavu, Kip Svobode, Tower Bridge, Empire State Building, Atomium, ovire za tek, kotalke, stadion, frizbije, družabne igre, ptičje krmilnice, krmilnico za divjad, lovsko opazovalnico in številne druge.

Otroci in mladi so dokazali, da je odpadna embalaža za mleko in sokove uporaben material za ustvarjanje. V programu Ekošola, kjer so nagradni natečaj letos skupaj s partnerji organizirali enajstič, prek spodbujanja ustvarjalnosti ozaveščajo o pravilnem ločevanju te vrste embalaže (ki jo poznamo tudi pod imenom Tetra Pak) in njenem recikliranju. S pravilno odloženo embalažo v rumeni zabojnik ali vrečo omogočimo njeno recikliranje v papirnicah in izdelavo novih izdelkov, kot so papirnati robčki, brisače in drugi izdelki.

Na zaključnem dogodku na sejmu Altermed je zmagovalce nagovorila mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Izpostavila je, da s pravilnim ravnanjem odpadne embalaže skrbimo za ohranjanje naravnih virov za prihodnje generacije. Obenem je poudarila, da si moramo vse bolj prizadevati tudi za odgovoren odnos do hrane in predvsem za zmanjševanje količin zavržene hrane. Razstavo nagrajenih izdelkov si je ogledal tudi mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Natečaj je bil tudi v letošnjem šolskem letu razdeljen na  jesenski in spomladanski del.
Zmagovalci jesenskega dela so si za nagrado prislužili tudi izobraževalno delavnico s praktičnim prikazom reciklaže odpadne embalaže Tetra Pak s tako imenovanim "mini-pulperjem", posebno napravo za mešanje odpadne embalaže z vodo, ki prikazuje proces razpuščanja in reciklaže te embalaže v papirnici.

 Skupni zmagovalci projekta Eko-paket 2016/2017 so:

          TEKMOVALNA SKUPINA

USTANOVE Z NAJVIŠJIMI OCENJENIMI IZDELKI

1) otroci v vrtcih       1. Otroška igralnica Malina d.o.o
2. Vrtec Miškolin
3. Otroški Vrtec Metlika
2) učenci od 1. do 3. razred OŠ  1. OŠ Ivana Babiča - Jagra Marezige
2. JZ OŠ Marjana Nemca Radeče, POŠ Svibno
3. OŠ Šmarje pri Jelšah, POŠ Sveti Štefan
3) učenci od 4. do 9. razreda OŠ 1. OŠ Šmarje pri Jelšah, POŠ Zibika
2. OŠ Ob Dravinji
3. OŠ Ivana Babiča - Jagra Marezige
3. OŠ Grad
4) dijaki in študentje 1. Biotehniški center Naklo
2. IC Piramida Maribor - SŠ za prehrano in    
    živilstvo
2. Gimnazija Ledina
3. Srednja trgovska šola Maribor
3. SŠ za gostinstvo in turizem Celje
5) posebna kategorija 1. OŠ Brinje Grosuplje PŠ s PP
2. OŠ Glazija
3. CEUV Strunjan
3. OŠ Roje

Podelitev nagrad za skupne zmagovalce projekta Eko-paket bo, v petek, 10. marca 2017, ob 11.00 uri na sejmu Altermed v Celju na  prireditvenem odru v dvorani L.  Nagrajeni  izdelki iz odpadne KEMS, bodo razstavljeni na predstavitvenem odru sejma Altermed od 10. do 12. marca 2017. 

Za dodatne informacije in pojasnila smo vam z veseljem na voljo na info@ekosola.si, na spletnih mestih Ekošola www.ekosola.si in Eko-paket www.eko-paket.si ter facebook strani Eko-paket.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL