Odgovorno s hrano

NARAVOSLOVNI POSKUSI V VRTCU GALJEVICA

Dodano: 2017-04-09 06:43:58
Spoznavali smo vodo v različnih oblikah in agregatnih stanjih.

NARAVOSLOVNI POSKUSI

Ko je zima še vztrajno kazala svoje zobe, smo raziskovali zakaj in kako nastane sneg. Na računalniku smo si ogledali kratko, poučno animacijo za otroke Modri Jan in prišli smo do rešitve, da zaradi zelo mrzlega zraka, dežne kapljice zamrznejo in se pozimi spremenijo v sneg, v ostalih delih leta pa lahko v točo.

Kaj se zgodi, če lonček vodo z postavimo ven? Z vodo smo napolnili dva lončka, enega smo postavili ven, drugega pa na polico v igralnici. Kaj se bo zgodilo? Preverili smo naslednji dan – zunaj je voda v lončku zamrznila in nastal je led, v igralnici se voda ni spremenila. Ko smo lonček z ledom nekaj časa pustili v igralnici, se je led začel taliti.

Kdaj se sneg hitreje stali? Ko ga polijemo z mrzlo vodo ali, ko ga polijemo z zelo toplo vodo? Ugotovili smo, da ima zelo topla voda večjo moč taljenja.

Kakšno moč ima sol? Potresli smo jo na led. Kmalu smo opazili, da se je led začel taliti. Sedaj tudi vemo, zakaj pozimi po cestah in pločnikih posipajo sol.

Kako nastane led, že vemo. Kaj pa ledene sveče? Nasproti igralnice so s strehe visele zelooo dolge, čisto kratke ali srednje dolge. Ta pojav smo opazovali več dni. V času kosila, ko se je otoplilo, je iz sveč začelo kapljati, zjutraj, ko smo prihajali v vrtec in je bilo zunaj še zelo mrzlo, pa so sveče še »spale« - kapljice, ki so pred tem kapljale iz sveč, so zaradi mraza zamrznile nazaj. Bolj, ko je v naslednjih dneh postajalo toplo, hitreje so se ledene sveče talile, postajale so vedno manjše in na koncu jih ni bilo več.

Igra s snegom in ledom in raziskovanje s povečevalnim steklom. Igrali smo se kar v igralnici. Opazili smo, da se pod  našimi toplimi rokami sneg in led hitro talita in čeprav je bilo v igralnici toplo, nas je od časa do časa zazeblo v roke in morali smo si jih pogreti. Skozi povečevalna stekla smo v ledu opazovali zračne mehurčke, v snegu pa smo opazovali ledene kristalčke. Povečevalna stekla smo si odnesli tudi ven in raziskovali še zunaj. In, ko je posijalo sonce, so se kristalčki zelo lepo svetlikali.

Ob zaključku naše raziskovalne poti smo se naučili še deklamacijo HLADILNIK ZA SNEŽAKA po programu NTC. Pesmico smo v obliki slikopisa napisali in nalepili na plakat. Ker so bile dodane sličice, ki so jih otroci sami izrezali in nalepili na ustrezno mesto, je bilo tudi učenje zabavnejše, besedilo pa so si zapomnili en, dva, tri.

 

Barbara Jakopin, Vrtec Galjevica

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL