Odgovorno s hrano

ZAKLJUČIL SE JE PROJEKT HRANA NI ZA TJAVENDAN 2016/2017

Dodano: 2017-05-22 21:12:08
22.5.2017 - Zaključil se je projekt Hrana ni za tjavendan, ki ga je letos izvedlo 87 ustanov.

V projektu je sodelovalo 87 vrtcev, osnovnih in srednjih šol, prejeli pa smo 61 zaključnih poročil projekta. Podatki zaključnih poročil kažejo, da je v projektu pod mentorstvom 246 učiteljev sodelovalo preko 5965 otrok, učencev in dijakov.

Projekt  Hrana ni za tjavendan 2016/2017 je bil razdeljen na tri starostne kategorije - prva kategorija: vrtci in prva triada osnovnih šol, druga kategorija: druga in tretja triada osnovnih šol, tretja kategorija: srednje šole.

V letošnjem šolskem letu se je kategoriji za najmlajše otroke in učence pridružila tudi gospa Kuhla, ki je otroke usmerjala v različne dejavnosti in jim zastavljala naloge. Izveden je bil tudi Kuhlin natečaj, kjer smo prejeli 32 lutk Kuhel in izmed njih iz vsake kategorije izbrali najbolj izvirno.

Učenci druge kategorije so si pri meritvah zavržene hrane ter izvedenih dejavnostih pomagali z Dnevnikom hrane. Srednješolci so svoje raziskovanje in umetniško žilico združili v pripravi video filmov.

V sklopu projekta je bil organiziran tudi nagradni natečaj Reciklirana kuharija, v katerem smo prejeli 91 receptov predstavljenih na izviren, kreativen način. Zmagovalne recepte lanskega in letošnjega leta, bodo v Lidlu Slovenija pripravili tudi v obliki kuharske knjižice Reciklirana kuharija.

Zmagovalci Reciklirane Kuharije 2016/2017 so:

VRTCI IN
PRVA TRIADA OŠ

1.Vrtec Antona Medveda Kamnik, enota Mojca (Jabolčni cmok in jabolčna sok)
2. Kranjski vrtci, enota Matija Čop (Ala čopka)
3. I. OŠ Žalec, POŠ Gotovlje (Namaz iz postrvi)

DRUGA TRIADA OŠ

1. OŠ Gorišnica (Reciklirane kroglice)
2. OŠ Kajetana Koviča Radenci (Mešana solata)
3. OŠ Cankova (Mešane košarice)

TRETJA TRIADA OŠ IN 
SREDNJA ŠOLA

1. SŠ za gostinstvo in turizem Radenci (Zvrhan lonček čarovnije)
2. I. OŠ Žalec (Mini jabolčni zavitki s skuto)
3. OŠ Vavta vas (Gresov narastek)

ŠOLE S PRILAGOJENIM
PROGRAMOM

1. CUDV Dobrna (Pokrita rihta)
2. OŠ Kozara Nova Gorica (Zelenjavna pita s starim kruhom in zelenjavo
3. OŠ Roje (POLentepICA)

 V letošnjem šolskem letu smo organizirali tudi dve projektni delavnici. Prva delavnica, ki je potekala 23. novembra 2016 v prostorih Lidla Slovenija, je bila namenjena mentorjem projekta Hrana ni za tjavendan. Udeležilo se jo je 47 predstavnikov iz 35 ustanov. Mentorji so lahko prisluhnili predavanju o viških hrane v Sloveniji,  mag. Saše Dragar Milanovič, glavne tržne inšpektorice iz Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. V nadaljevanju je vodja projekta Hrana ni za tjavendan, Tina Hribar, predstavila novosti in aktivnosti  pri tem projektu. V drugem delu delavnice  sta  bila predstavljena primera dobre prakse, izvedene pa so bile tudi praktične delavnice.

Druga delavnica je potekala 29. marca 2017, udeležilo pa se jo je 64 predstavnikov iz 31 ustanov. Delavnica je bila namenjena mentorjem projekta, organizatorjem šolske prehrane in vodjem kuhinj. Udeleženci so lahko prisluhnili predavanju mag. Marlene Skvarča, ki je predstavila senzorično kakovost kot izziv za izbiro hrane, predavanju ge. Lee kordiš iz NIJZ z naslovom Strokovno spremljanje šolske prehrane s strokovnimi usmeritvami in svetovanje vzgojno-izobraževalnim zavodom in predavanju ge. Anastazije Kokl iz NLZOH, ki je predstavila prakso sistem a HACCP v izobraževalnih ustanovah. V drugem delu delavnice je g. Peter Rajšek predstavil Waldorfsko kuhijno. Sledile so predstavitve primerov dobrih praks.

Slavnostni zaključek projekta in podelitev nagrad za najboljši projekt, naizvirnejše Kuhle in zmagovalne recepte, bo 8.6.2017 na gradu Jable.

Zmagovalni projekti Hrana ni za tjavendan (naključni vrstni red):

  1. skupina: VRTCI IN PRVA TRIADA OŠ: Vrtec Ledina, VVZ Kekec Grosuplje, enota Zvonček, Vrtec Otona Župančiča, enota Pirhova, OŠ Glazija
  2. skupina: DRUGA IN TRETJA TRIADA OŠ: OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica, I. OŠ Žalec, OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu
  3. skupina: SŠ: Dijaški Dom Ivana Cankarja Ljubljana, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, ŠC Slovenj Gradec, Srednja zdravstvena šola

Najizvirnejše Kuhle 2016/2017: Vrtec Hans Christian Andersen, OŠ Trebnje, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, OŠ Roje.

Vsem sodelujočim mentorjem projekta Hrana ni za tjavendan, otrokom, učencem in dijakom se zahvaljujemo za vse poslane izdelke, poročila in fotografije, ves čas, energijo in trud, ki ste jih vložili v projekt. Z vašimi dejavnostmi in predanastjo ste v šolskem letu 2016/17 količino zavržene hrane na sodelujočih izobraževalnih ustanovah zmanjšali povprečno za 30odstotkov.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL