Odgovorno s hrano

ZMAGOVALCI PROJEKTA MISIJA: ZELENI KORAKI

Dodano: 2017-06-19 12:12:47
7. junija 2017 - V SiTi Teatru BTC je potekala zaključna prireditev projekta Misija: Zeleni koraki

Projekt Misija: Zeleni koraki, ki je bil letos organiziran prvič, je z natečajem spodbujal ustvarjalnost mladih na temo trajnostnega razvoja, še posebej zelene mobilnosti. Mladi so pri ustvarjanju likovnih del, skozi pogovor spodbujali trajnostne načine prevoza. Kljub sodobnemu načinu življenja so aktivno poskrbeli za prijaznejše načine prevoza, ter aktivno razmišljali o svoji vlogi pri ohranjanju čistega okolja. V projektu je sodelovalo  2.100 mladostnikov iz 129 ustanov iz vse Slovenije.

Projekt je mlade angažiral z aktivnostmi v okviru likovnega natečaja, tehnično-grafičnega ustvarjanja in raziskovalnega dela. V posamezni kategoriji so bili najbolj ustvarjalni in inovativni. 

Vrtci in prva triada OŠ

 1  VVZ Kekec Grosuplje
 2 VVZ Radovljica, Enota Lesce 
 3 OŠ Livada

Druga in tretja triada OŠ

 1  I. OŠ Celje 
 2 OŠ Gornji Petrovci
 3 OŠ Anice Černejeve Makole 

Srednje šole in fakultete

 1  Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta
 2 Gimnazija Litija
 2 Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor 
 3 Gimnazija Celje - Center

Posebna skupina

 1  OŠ Glazija
 2 OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj, OŠPP
 3 CUDV Dobrna

Organizatorji so nagrade in priznanja zmagovalcem podelili na zaključni prireditvi v SiTi Teatru BTC. To je pospremila predstavitev najboljših ustvarjalnih del, ki so vsem obiskovalcem BTC Cityja Ljubljana v dvorani A na ogled do 5. julija 2017.

V nagovoru je Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič  dejal, da je danes pred nami velik izziv kako ohraniti vse pozitivne učinke, ki jih ima avtomobil na razvoj mobilnosti, a pri tem čim manj obremenjevati okolje. Dejal je, da je odgovor v trajnostni mobilnosti, ki smo jo postavili kot ključen izziv razvoja prometa v obdobju do leta 2030 in naprej do leta 2050. Pozval jih je, naj bodo ambasadorji zelene mobilnosti in naj spodbujajo k trajnostni mobilnosti tudi sošolce, prijatelje in znance. »Le tako nas bo vedno več v skrbi do soljudi in okolja. Vedno nadaljujte z iskanjem novih in okolju bolj prijaznih rešitev mobilnosti«, je še poudaril minister.

Vse prisotne je povabil tudi k udeležbi ob evropskem dnevu brez avtomobila, ki bo 20. septembra, kjer bo organiziran dan trajnostne mobilnosti za mlade.

Miha Mermal, direktor poslovne enote Misija: Zeleno v družbi BTC je izpostavil, da je promet eden največjih onesnaževalcev in zato je premik v smeri trajnostnih načinov mobilnosti nujen tako v mišljenju kot ravnanju.

 
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL