Odgovorno s hrano

Z NAJVEČ ZNANJA O OKOLJSKIH TEMAH SE PONAŠAJO DIJAKI IZ LJUBLJANE, SLOVENJ GRADCA IN CELJA

Dodano: 2018-02-20 06:33:10
V soboto, 3. februarja 2018 je v Biotehniškem centru Naklo potekalo državno tekmovanje v Ekokvizu za SŠ.

 

V  Biotehniškem Centru Naklem  je 3. februarja 2018 potekalo državno tekmovanje v ekoznanju, na katerem so se pomerili srednješolci iz vse Slovenije. Sodelovali so 204 dijaki iz 40 srednjih šol, ki so vključeni v mednarodni program Ekošola in ostale srednje šole, ki so se prijavile na tekmovanje. V kategoriji srednjega poklicnega izobraževanja je zmagal dijak Jan Cerar iz ŠC Ljubljane - Srednje lesarske šole, v kategoriji srednjega strokovnega in poklicno-tehničnega izobraževanja je zmagal dijak Aleksandar  Đuričić iz ŠC Slovenj Gradec, Srednje zdravstvene šole, ter s strokovne in splošne gimnazije dijak Frenk Dragar  iz I. Gimnazije Celje.

Dijaki iz treh srednješolskih programov izobraževanja so letos reševali testna vprašanja iz treh različnim tem. Podrobneje so se seznanili z Učinkovito rabo energije in obnovljivimi viri energije. V temi  Trajnostna mobilnost so spoznavali kako na transport vpliva globalizacija in kakšne posledice ima to na naše okolje. V tretji temi so dijaki spoznali  alpski svet, vremenske spremembe v gorah  in rastline v alpah.

V okviru državnega tekmovanja so udeleženci poslušali predavanje strokovnjaka mag. Ivan Kenda, svetovalca ENSVET, Eko sklad j. s., ki je vsebine URE in OVE ter TM predstavil na praktičen in zanimiv način. Udeležencem je bila predstavljena tudi možnost sodelovanja šol z mrežo ENSVET in njenimi energetskimi svetovalci ter različne finančne spodbude okoljskih naložb, ki jih ponuja Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad. 

Iz Centra za algne tehnolgije je Borut Lazar dijakom predstavil področje algne biomase, ki so v naglem vzponu in ponujajo mladih veliko možnosti za razisakve, razvoj in nove poklice. V obdobju iskanja novih virov energije in surovin, ki bi dopolnili uporabo fosilnih goriv, ima poleg lesa in energijskih rastlin velik potencial tudi algna biomasa. Na področju algnih tehnologij poteka intenziven razvoj gojenja alg v nadzorovanih razmerah z namenom pridobivanja biomase, ki je uporabna tako za hrano, krmo in biogoriva, kot za bolj zahtevne biotehnološke produkte npr. biološka zdravila.

Priznanja in nagrade, ki jih je pripravil sponzor projekta ELES, d.o.o., so na sklepni prireditvi  v športni dvorani Biotehniškega centra Naklo predali nacionalni koordinator programa Ekošola mag. Gregor Cerar,  župan občine Naklo Marko Mravlja, ravnateljica BC Naklo Andreja Ahčin in vodja tekmovanja Lea Janežič.

ZMAGOVALCI PO POSAMEZNI KATEGORIJI

Kategorija SPI

1. mesto Jan Cerar ŠCL, Srednja lesarska šola 21 točk
2. mesto Ksenja Hronek Izobraževalni center Piramida Maribor  19 točk
3. mesto Grega Hribar ŠCL, Srednja lesarska šola 19 točk

Kategorija SSI/PTI

1. mesto Aleksandar Đuričić ŠC Slovenj Grade, Srednja zdravstvena šola 25 točk
2. mesto Mirjam Cukjati Biotehniški center Naklo 25 točk
3. mesto Mihael Korez ŠC Ptuj, Biotehniška šola 25 točk

Kategorija GIM

1. mesto Frenk Dragar I. gimnazija Celje 29 točk
2. mesto Maja Filipič Gimnazija Ormož 28 točk
3. mesto Vladimir Smrkolj Gimnazija Bežigrad 28 točk

REZULTATI DRŽAVNEGA TEKMOVANJA 

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL