Odgovorno s hrano

SODELOVANJE DELA IN SLOVENSKIH MLADIH POROČEVALCEV ZA OKOLJE ZGLED ZA MLADE PO CELEM SVETU

Dodano: 2018-03-05 12:43:13
Portorož 4. marec 2018 - Zaključilo se je mednarodno srečanje nacionalnih koordinatorjev programa Mladi poročevalci za okolje.

V Portorožu je od 2. do 4. marca 2018 potekalo mednarodno srečanje nacionalnih koordinatorjev programa Mladi poročevalci za okolje, na katerem je sodelovalo 42 predstavnikov okoljskih in izobraževalnih organizacij iz 35 držav s celega sveta. Mladi poročevalci za okolje v Sloveniji izvajajo v programu Ekošola v sodelovanju z medijsko hišo Delo. Juile Saito, specialistka za sodelovanje z mediji in mladimi v oddelku za izobraževanje za trajnostni razvoj pri Unescu je navdušena nad slovenskim primerom in upa, da bodo slovenskemu primeru v čim večji meri sledili v drugih državah.

Srečanje v Portorožu je bilo prvič organizirano v Sloveniji, udeleženci so se pogovarjali o širitvi mednarodne mreže sodelovanja pri prepoznavanju in predstavitvah okoljskih tem ter standardizaciji kriterijev za izbor najboljših prispevkov na nacionalni in mednarodni ravni.

Več dogodkov za širitev mreže in zvišanje starostne omejitve

Na letošnjem srečanju v Portorožu so namreč veliko pozornosti namenili usposabljanju 40 izbranih predstavnikov programa Mladi poročevalci za okolje s celega sveta, ki ga čez teden dni organizirajo na Portugalskem v sodelovanju z Unescom za krepitev izobraževanja za trajnosti razvoj. 

Na srečanju so sodelovali tudi dijaki Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije iz Celja in Gimnazije in Srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik ter učenci OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper.

V program Mladi poročevalci za okolje je vključenih 4.295 osnovnih in srednjih šol ter fakultet, v katerih sodeluje več kot 12.000 mentorjev ter 220.000 učencev, dijakov, študentov, ki pripravljajo in objavljajo prispevke o okoljskih izzivih, praksah in izboljšavah iz svojega okolja. Mlade poročevalce za okolje v Sloveniji izvaja Društvo DOVES – FEE Slovenia. Na letošnjem srečanju, ki so ga prvič organizirali v Sloveniji, so veliko pozornosti namenili širitvi mednarodne mreže sodelovanja pri prepoznavanju in predstavitvah okoljskih tem ter standardizaciji kriterijev za izbor najboljših prispevkov na nacionalni in mednarodni ravni.

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL