Odgovorno s hrano

ALTERMED 2018 - V DVEH SEJEMSKIH DNEH REKORDNIH 97 USTANOV

Dodano: 2018-03-27 07:04:39
Na sejmu Altermed, ki je potekal 16. in 17. marca 2018, so se ustanove že štirinajstič predstavile na stojnicah, predstavitvenem odru in demonstracijski kuhinji.

Vesela solata, jabolčni drobljenec, zelenjavni namazi, namazi z medom, slano-sladki prigrizki, sirovi napihnjenčki, ajdove palačinke z zdravimi namazi, zelišča na krožniku, sirni namaz z bučnimi semeni in zmešanček, pa vaje za ravno držo, energija v glasbi, hrana za dušo, evropski zajtrki, meden koktejli, dejavnosti za ohranjanje kulturne dediščine in ohranjanje starih receptov iz lokalno pridelane koruze, recikliran orkester, od žita do kruha … so  aktivnosti, ki so jih letos na celjskem predstavili mladi ekošolarji.

Kar 97 ustanov je predstavilo svojo kreativnost v dveh sejemskih dneh, ki so obogatili sejemsko dejavnost.  Prikazali ste zdrav način življenja in uživanje zdravju koristne hrane, način zmanjševanja zavržene hrane, izpostavili pomeni hrane in prehranjevanja v družini, pravilno in uravnoteženo hrano, sodelovanje z lokalnimi društvi, z lokalnimi pridelovalci zelenjave, sadja in žitaric. Hkrati pa izpostavili vzgojo za zdravje, ki se jo doseže z znanjem.

Obiskovalci so bili navdušeni nad številnimi dejavnostmi, ki ste jih prikazali na stojnicah, demonstracijskem odru in demonstracijski kuhinji.

V soboto je potekala zaključna prireditev  nagradnega natečaja Eko-paket. Zmagovalce je nagovorila mag. Saša Dragar Milanovič, glavna inšpektorica Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo.  Na ministrstvu po njenih besedah podpirajo pobude in projekte, ki prispevajo k uresničevanju nacionalnih programov in ciljev varovanja okolja in pridelave hrane. Prispevek programa Ekošola pri tem je nadvse pomemben, saj izvaja aktivnosti za okolju prijazen in zdrav način življenja, ki dejansko zaživijo in živijo med otroki. »Vidimo, da so otroci lahko največji učitelji svojih staršev. Da se pravzaprav vse začenja doma, v domovih in potem tudi v šolah.«

Ocenjevalna komisija je posamezne stojnice ocenila skozi naslednje kriterije:

- aktualna in izvirna vsebina razstavnega prostora,
- jedrnata vsebinska sporočilnost in privlačnost razstavljenih vsebin,
- preglednost razstavljenih vsebin,
- letaki in drugo informativno gradivo,
- komunikacija razstavljavcev z obiskovalci.

Ustanove, ki so imele predstavitve na stojnicah bodo prejele  zlato, srebrno in bronasto priznanje po naslednjih kriterijih:
ZLATO PRIZNANJE  za doseženih 25 točk
SREBRNO PRIZNANJE za doseženih 24 – 23 točk 
BRONASTO PRIZNANJE za doseženih 22 – 19 točk

SEZNAM 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL