Odgovorno s hrano

OBELEŽILI 1. SVETOVNI DAN ČEBEL

Dodano: 2018-05-28 13:26:49
Na OŠ Sladki Vrh smo skupaj z vabljenima čebelarjema obeležili 1. svetovni dan čebel.

Slovenija je na pobudo Čebelarske zveze Slovenija v okviru OZN lani dosegla razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Lahko bi rekli, da ima na ta dan svoj praznik tudi kranjska sivka, avtohtona slovenska čebela. Odslej se bomo vsako leto 20. maja po svetu spomnili pomena čebel za človeka in ohranjanja narave. 20. maja je tudi rojstni dan pionirja čebelarstva v Sloveniji in v Evropi, Antona Janše. Njegovo znanje se prenaša med slovenskimi čebelarji iz roda v rod. Slovenski med in medeni pridelki so zelo kakovostni, saj smo lahko ponosni, da je naša narava še precej neokrnjena. Svetovni dan čebel nas bo tako vsako leto opomnil, da so čebelje družine, kot opraševalke zelo pomembne v pridelavi hrane in odpravi lakote.

V družini Fliser, ki smo jo povabili v goste, se s čebelarstvom ukvarjajo že več let. Našim učencem sta gospod in gospa z veseljem predstavila del prave čebelje družine ter pridelavo in izdelavo medenih izdelkov. Naši učenci so se ob tem posladkali z medenimi dobrotami in zavrteli ob ritmih znanih pesmi o čebelicah.

Vsi skupaj se moramo truditi, da ohranimo neokrnjenost naše narave z ekološkim kmetovanjem in skrbnim ravnanjem z odpadki. Ne smemo pa pozabiti na vzgojo mladih čebelarjev za vzrejo čebeljih družin.

Zapisala Lidija Grubelnik

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL