Odgovorno s hrano

Znani zmagovalci nagradnega natečaja Eko-paket

Dodano: 2011-03-31 09:49:43
Vrtec Miškolin
V okviru sejma Altermed v Celju je potekalal zaključna prireditev projekta Eko-paket 2010/11, na kateri so bili razglašeni zmagovalci nagradnega natečaja na temo kreativnega ustvarjanja iz odpadne kartonske embalaće za mleko in sokove (KEMS).

Na natečaj je prispelo rekordnih 132 projektov, med nagrajence pa so se uvrstili: Ekovrtec Miškolin – Ljubljana Polje, Vrtec stročja vas, Vrtec Radovljica, VIZ OŠ Rogatec, OŠ Dragomelj, OŠ Dravlje, OŠ Miren – Podružnična šola Kostanjevica, OŠ Sava Kladnika Sevnica, OŠ Franca Rozmana Staneta, Šola s prilagojenim programom CKSG Portorož, OŠ bratov Letonja, OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu, Gimnazija Ledina, Biotehnična šola Maribor, Srednja šola za prehrano in živilstvo Maribor.

 

Temeljni namen projekta Eko-paket, ki ga podjetje Tetra Pak v sodelovanju s programom Ekošola v Sloveniji izvaja od leta 2006, je spodbujanje pravilnega ravnanja z odpadno kartonsko embalažo za mleko in sokove (KEMS).

 

Tomaž Pajnič, vodja projekta Eko-paket v programu Ekošola, je povedal, da projekt v letošnjem šolskem letu prvič poteka tudi kot eden izmed štirih projektov v tematskem sklopu Odpadki. Za pridobitev eko-zastave morajo ustanove zbirati odpadno kartonsko embalažo za mleko in sokove ter ob koncu šolskega leta podati oceno o količini zbrane KEMS. »To pomeni, da verjamemo, da so otroci in mladi skupaj z mentorji že tako ozaveščeni, da je ločeno zbiranje in odlaganje KEMS v zabojnike za odpadno embalažo postalo vsakodnevna aktivnost. Po drugi strani pa seveda vemo, da so mladi neizmerno ustvarjalni, zato smo jih letos že drugič povabili h kreativnemu ustvarjanju iz KEMS, ki je zelo priročen in slikovit material za ustvarjanje. Udeležba na natečaju ni bila obvezna, so bile pa razpisane teme očitno zelo zanimive, saj smo prejeli kar 132 prijav vrtcev ter osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije«, je v uvodnem nagovoru izpostavil Pajnič«, je poudaril Pajnič.

 

Mirjana Petrović, koordinatorka komunikacijskih in okoljskih dejavnosti v podjetju Tetra Pak Balkan, je izrazila veliko zadovoljstvo z razvojem projekta. »V Sloveniji je bilo v letu 2010 ločeno zbrane več kot 1.000 ton KEMS, kar predstavlja približno 14-15 % vse tovrstne embalaže na slovenskem trgu, vendar si v Tetra Paku želimo ta odstotek povečati«, je dodala Petrovićeva.

 

Zaključnega dogodka v Celju so se udeležili številni ekokoordinatorji, mentorji ter učenci, ki so umetnine ustvarjali. Učenci so povedali, da so se z velik veseljem lotili ustvarjanja iz KEMS in da je pravilno ravnanje s KEMS in drugimi odpadki nujno, da bo zemlja ostala čist in vesel planet.

 

Dodatne informacije in fotografije:

Lucija Marovt, lucija.marovt@consensus.si, 031-317-094

 

Zmagovalci kreativnega natečaja

 

Prva starostna skupina (vrtci)

1.      mesto: Vrtec Miškolin – Ljubljana Polje (Vitez
2.      mesto: Vrtec Stročja vas (Mojca Pokraculja)
3.      mesto: Vrtec Radovljica (Zmajček)

Druga starostna skupina (1. triada OŠ)

1.      mesto: VIZ OŠ Rogatec (Muri s prijatelji očisti Mačje mesto)
2.      mesto: OŠ Dragomelj (Mojca Pokraculja)
3.      mesto: OŠ Dravlje (Pika Nogavička)

Tretja starostna skupina (2. triada OŠ)

1.      mesto: OŠ Miren – Podružnična šola Kostanjevica (Vesel/žalosten planet)
2.      mesto: OŠ Sava Kladnika Sevnica (Narava nam daje sadeže; Ohranimo čiste gore; Varujmo vodo in živa bitja; Drevo – simbol življenja)
3.      mesto: OŠ Franca Rozmana Staneta (Veriga mozaikov)

Četrta starostna skupina (3. triada OŠ)

1.      mesto: Šola s prilagojenim programom CKSG Portorož (KEMS smrečica)
2.      mesto: OŠ Bratov Letonja Šmartno ob Paki (Eko hiša eksperimentov; vetrnica; Recikliranje odpadkov)
3.      mesto: OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu (Avtomobili)

Peta starostna skupina (srednje šole)

1.      mesto: Gimnazija Ledina (KEMS koš za KEMS)
2.      mesto: Biotehnična šola Maribor (Vetrna elektrarna)
3.      mesto: Srednja šola za prehrano in živilstvo Maribor (Robot EKO_EKO; KEMS jablana; Eko vlak)

Vrtec Radovljica
OŠ Sava Kladnika Sevnica
OŠ F. R. Staneta
CKSG Portorož
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL