Odgovorno s hrano

DOBILI SMO PRVAKE V EKOZNANJU ZA SREDNJE ŠOLE

Dodano: 2011-04-19 20:21:34
6. aprila je na Biotehniški šoli v Mariboru potekalo državno tekmovanje v ekoznanju, na katerem so se pomerili srednješolci iz vse Slovenije.

Sodelovalo je 123 dijakov iz 23 srednjih šol, ki so reševali testna vprašanja s treh aktualnih okoljskih področij: biotske pestrosti, podnebnih sprememb in obnovljivih virov energije.  V kategoriji srednjega poklicnega izobraževanja je zmagal  Uroš Krajnčič iz Dijaškega doma Drava Maribor, drugo mesto je zasedel Filip Meserko iz ŠC Novo mesto -Srednja strojna šola, tretje mesto je zasedel Jure Vavdi iz ŠC Celje - Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja.

V kategoriji srednjega strokovnega in poklicno-tehničnega izobraževanja je zmagala Ida Simončič iz Dijaškega doma Drava Maribor, drugo mesto je zasedla Katja Hladnik iz Bitehniškega centra Naklo, tretje mesto je zasedel Matej Rokavec iz Biotehniške šole Maribor.

V kategoriji  strokovne in splošne gimnazije je zmagal dijak Domen Češarek iz Gimnazije Kočevje, drugo mesto je zasedla Barbara Farič iz Gimnazije Murska Sobota in tretje mesto Urbanu Simončiču iz Gimnazije Litija.

 Kot je ob podelitvi nagrad dejal nacionalni koordinator programa Ekošola mag. Gregor Cerar, je Ekokviz za srednje šole kakovosten projekt, ki je skladen z načeli programa Ekošola. »Z letošnjo vsebino so dijaki pridobili poglobljeno znanje posameznih tem s treh  ključnih področij varstva okolja. To znanje se prepleta z drugimi okoljskimi dejavnostmi, ki jih izvajajo v srednjih šolah. S povezovanjem učnih vsebin in s projekti, kakršen je Ekokviz, jih celovito izobražujemo za okolju prijazen način življenja. Še posebno pomembno je, da tako pridobljeno znanje in navade dijaki prenesejo tudi med starše in v lokalno okolje,  s čimer jih opozarjajo, da mora biti skrb za okolje del našega razmišljanja in življenja,« je dejal mag. Gregor Cerar.

Zmagovalcem je čestital tudi Anton Kranjc, ravnatelj Biotehniške šole Maribor, ki je gostila  tekmovanje. Organizatorjem se je zahvalil za zaupanje za organizacijo letošnjega dogodka. Podprl je usmeritev Ekošole, da državno tekmovanje vsako leto organizirajo v drugem kraju, in s tem dijakom poleg tekmovanja in medsebojnega spoznavanja omogočijo tudi spoznavanje drugih krajev, učiteljem pa hitrejšo in neposredno izmenjavo izkušenj iz vseh delov Slovenije.

Zmagovalci v vseh kategorijah so prejeli bogate knjižne nagrade, ki jih je prispevala Mladinska knjiga, Slopak Ljubljana, Cvetličarna Larisa Maribor, Vita Car, Kopija nova, DZ Ljubljana, Rokus Klett, Kmečki glas in Mozirski gaj.

 

Rezultati državnega tekmovanja

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL