Odgovorno s hrano

MI IN NAŠA PRETEKLOST

Dodano: 2011-06-02 09:26:38
SESTAVLJANJE IN RAZSTAVLJANJE LOJTRNEGA VOZA
PRISPEVEK OPISUJE TEHNIŠKI DAN Z UČENCI 8. RAZREDA, NA TEMO STARA KMEČKA OPRAVILA

V ponedeljek 23.maja smo imeli osmarji tehniški dan na temo: STARA KMEČKA OPRAVILA. Vreme je bilo ravno pravšnje za košnjo na travniku. Povabili smo tudi: Pakiževo Ančko iz Nemške vasi, Komnarjevo Julijano in Marijo iz Studenega, Purkatovega Staneta iz Nove vasi, Šuštarjevega Lojzeta iz Nemške vasi, Škrabcovega Lojzeta iz Nove vasi in Škilarjevega Franceta iz Raven. Vsi smo se predstavili po imenu, iz katere vasi prihajamo in po domačem hišnem imenu. Razdelili smo se v dve skupini, fantje posebej, punce pa posebej. Fantje smo odšli zadaj za šolo, saj nas je čakala košnja ter razstavljanje in sestavljanje lojtrnega voza. Ko smo pri vozu opravili z odliko smo poprijeli kose in odšli kosit travo, seveda so nam najprej pokazali kako, a nekateri so to že znali. Po košnji smo seno zdevali v ostrnice in nekaj sena tudi z »ulačkom« odpeljali do najbližjega kozolca.

Punce pa smo se odpravile v kuhinjo skuhati malico za »kosce«. Z nami so šle Julijana, Marija in Ančka.

Razdelile smo se v dve skupini in pričele s kuho. V eni skupini sta bili Marija in Julijana, kjer so se kuhali krompirjevi in ajdovi žganci. V drugi skupini pa je bila Ančka, kjer so se kuhali skutni štruklji. Učenke smo dobile tudi knjižice, kjer smo zapisovale recepte, ki so nam jih povedale gospe.

RECEPTA:

Krompirjevi žganci (4osebe):

  • 1 kg krompirja

  • 0.5 kg bele moke

  • Malo soli

  • Voda

 

Olupimo krompir, ga damo kuhat in ga osolimo. Ko je krompir kuhan do polovice, vanj vsujemo moko in kuhamo še 15 minut. Nato malo vode odlijemo in jo prihranimo. Nato vse skupaj dobro premešamo. To maso damo na večjo kuhalnico in z vilicami drobno nadrobimo v skledo. Žgance lahko zabelimo z ocvirki in zraven ponudimo mleko ali vodo iz suhih krhljev.

 

Skutni štruklji:

Vlečeno testo: Nadev:

  • 25 dag moke - 0.5 kg skute

  • 1 jajce - 1 kisla smetana

  • Sol - 1 jajce

  • 2 žlici olja - 2 žlici sladkorja

  • 1dl vode

 

Vse sestavine zamesimo. Testo naj počiva pol ure. Nato ga razvaljamo, namažemo z nadevom in zvijemo. Zavijemo v čisto krpo ali folijo. V vroči vodi kuhamo pol ure. Odvijemo. Zrežemo na koščke in zabelimo z drobtinami, ki smo jih popražili na maslu.

 

 

Medtem, ko so se žganci in štruklji kuhali, smo punce poskusile na glavi nositi jerbas, ki pa je bil še prazen. Šlo nam je kar dobro od rok oz. glave, vendar ne tako dobro, da bi ga polnega čez travnik odnesle do fantov. Fantje so bili še kar izmučeni od košnje, zato so se veselili malice. Najprej smo prinesle žgance. Postregle smo jim tudi z belo kavo in krhljevo vodo. Jedli smo z lesenimi žlicami in iz lončenih posod. Jedli smo vsi iz ene sklede. Ko je žgancev kmalu zmanjkalo so prišli še štruklji. Seveda pa ni šlo brez sladkorja. Dobile smo pohvale za dobro skuhano hrano in to tudi same opazile, ker se je pojedlo skoraj vse. Nato so šle nekatere punce grabit, 3 prostovoljke pa smo pospravile. Fantje smo po malici še zdevali seno v bližnji kozolec.

 

 

Cilj tehniškega dne je bil, da vidimo kako se delo danes razlikuje od nekoč. Danes imamo kar nekaj privilegijev. Eden privilegij je že ta, da imamo stroje. Tehniški dan nam je bil zabaven in poučen, saj smo se dosti naučili. Vsem je bilo to všeč, a vsak dan takega dela ne bi vsi zdržali.

 

Iskrena hvala vsem našim gostom, ker so si vzeli prosto dopoldne, za enkraten prikaz starih kmečkih opravil in slikovite besede.


Martina Kočevar,
OŠ Toneta Šraja Aljoše


KOŠNJA S KOSO
ZDEVANJE SENA V OSTRNICE
PREVOZ TRAVE Z ULAČKOM
OKUSNI ŽGANCI, ŠE POSEBEJ Z LESENO ŽLICO
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL