Odgovorno s hrano

PHILIPSOVA VARČNA RAZSVETLJAVA ZA TRI EKOŠOLE

Dodano: 2011-06-14 13:44:09
Na letošnjem nagradnem natečaju Philipsa Slovenija je sodelovalo 121 ekošol.

 Gimnazija Jurija Vege iz Idrije, OŠ Franceta Prešerna iz Črenšovcev in OŠ Toma Brejca iz Kamnika so v okviru projekta URE v šoli postale zmagovalke letošnjega nagradnega natečaja, ki smo ga ob začetku šolskega leta pripravili v sodelovanju s podjetjem Philips Slovenija.

Predstavniki omenjenega podjetja bodo v času šolskih počitnic v omenjenih treh ekošolah namestili varčno razsvetljavo (žarnice) v posameznih razredih, in sicer v Gimnaziji Jurija Vege za 5000 evrov, na vsaki od nagrajenih osnovnih šol pa za 2500 evrov.

Poleg omenjenih nagrad v skupni vrednosti 10.000 evrov bo podjetje Philips Slovenija še posebej nagradilo dva dijaka Gimnazije Jurija Vege (Klemen Štravs in Blat Stjepić - 2. letnik, smer mehatronik),  ki sta pripravila raziskovalno nalogo z naslovom Razsvetljava na Gimnaziji Jurija Vege Idrija.

Učenki OŠ Poljane nad Škofjo Loko (Meta Gantar in Ema Berčič – 8. razred)pa bosta prav tako  prejeli posebne praktične nagrade za raziskovalno nalogo z naslovom Razsvetljava.

Na letošnjem nagradnem natečaju Philipsa Slovenija in Ekošole je sodelovalo 121 slovenskih ekošol.  Rezultati meritev osvetljenosti,  ki so jih opravili v omenjenih ekošolah, dokazujejo, da so šolski prostori v slovenskih šolah v povprečju precej bolj osvetljeni, kot  predvidevajo evropski standardi. Po izračunih ekošolarjev je namreč povprečna osvetljenost učilnic znašala 472 luksov, medtem ko evropski standard predpisuje 300 luksov. To torej pomeni, da je osvetljenost učilnic za dobro polovico višja, kot bi lahko bila. V nekaterih šolah pa so razlike še precej večje, saj je namreč srednja osvetljenost znašala tudi 865 in več luksov, druga skrajnost pa je bila šola, kjer je srednja osvetljenost znašala komaj 176 luksov.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL