Odgovorno s hrano

EKOŠOLE SODELOVALE NA SVETOVNEM PRVENSTVU NA BLEDU

Dodano: 2011-09-20 12:31:09
32 ekošol se je 1. in 2. septembra 2011 s svojimi izdelki, predstavilo na Svetovnem prvenstvu v veslanju.

Začetek novega šolskega leta  se je za dvanajst ekošol začel na Bledu, kjer so si brezplačno ogledali svetovno prvenstvo v veslanju in se predstavili na ekopromenadi z raznimi plovili, ki so jih nekateri  učenci izdelovali tudi med šolskimi počitnicami.

Na stojnicah so se prvi dan  predstavili CUDV Draga, OŠ Anice Černeje Makole, OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Dravlje, OŠ Koprivnica, OŠ LA Grosuplje, OŠ Marije Vere Kamnik, OŠ Pivka, OŠ Stranje, OŠ Stražišče, OŠ Angela Besednjaka Maribor in OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled), drugi dan dvajset šol (OŠ Grm Novo mesto, OŠ Janka Kersnika Brdo, OŠ Martina Krpana, OŠ Miklavž pri Ormožu, OŠ Puconci, OŠ Pod Goro Slovenske Konjice, OŠ Preserje pri Radomljah, OŠ Šmartno v Tuhinju, OŠ Tabor Logatec, OŠ Toma Brejca, OŠ Toneta Čufarja Maribor,  OŠ Bršljin, OŠ Dragomelj, OŠ Polje, OŠ Dobrepolje, OŠ Ig, OŠ Idrija, OŠ Šmihel, OŠ Metlika, OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici).

Na stojnicah so se  šole predstavljale z maketami plovil, ki so jih izdelali iz različnih naravnih materialov, lesa, odpadkov, plastike, kartona in odpadne embalaže. Predstavili so tudi izdelke, ki so simbolizirali  njihovo šolo in  lokalno okolje. 

Vse sodelujoče ekošole so prejele avtohtono drevesno vrsto skorš, ki jih bodo posadili v okolici šole. Skorš je listopadno drevo, ki v 30 leti zraste do 15 metrov visoko.  Je drevesna vrsta, ki najbolje uspeva na toplih, prisojnih legah. Maja belo cveti in konec poletja rodi majhne hruškaste plodove. Jeseni se listje obarva rumeno in oranžno.

Aktivnosti ne ekopromenadi so bili dobrodelne narave in izkupiček od prodanih izdelkov v višini 282,40 € namenili  mednarodni svetovni organizaciji  (WWF) za ogrožene rastlinske in živalske vrste.

Pet najbolj izvirnih stojnic bo dodatno nagrajenih: CUDV Draga, OŠ Dravlje, OŠ Dobrepolje, OŠ Puconci in OŠ Šmartno v Tuhinju.

Nagrade bo slavnostno podelil predstavnik organizacijska odbora Bleda 2011  na konferenci koordinatorjev 5. oktobra 2011 na Brdu pri Kranju.

Vsem udeleženim šolam, mentorjem in učencem, ki so v zelo kratkem času izdelali izdelke, predstavili šolo in značilnosti njihovega kraja, se  zahvaljujemo, nagrajenim šolam pa  čestitamo za izvirno predstavitev na stojnicah.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL